Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

”Sorgligt att hemmafrun inte fick mer uppskattning”

Kristina Sandberg hyllar folkhemmets hjältinnor

Kakor, städning, bjudningar... när många skriver deckare eller humoristiska romaner skriver Kristina Sandberg böcker om en hemmafrus tankar och vardag. ”Jo, lite modigt är det nog, men jag vill göra det jag känner starkt för”, säger Kristina Sandberg.

Kristina Sandberg är en doldis. Men hennes romaner om hemmafrun Maj har fått lysande kritik.

- Många har sett sin egen farmor eller mormor i böckerna, säger hon om den sista ­delen i trilogin.

Nu är hon nominerad till Augustpriset för ”Liv till varje pris”.

När jag intervjuar Kristina Sandberg äter vi olika delikata­ bakverk - vad annars?­ I de tre böckerna om Maj, som sträcker sig från 1938 till 1970, är ­bakande, matlagning och annat hemarbete hennes liv.

- Det är en politisk handling att låta en hemmafrus tankar breda ut sig över 1 500 sidor. Det fanns ett stort förakt för kvinnors ­arbete i hemmen, säger Kristina Sandberg.

- Under folkhemsbygget var det kvinnans uppgift att skapa det goda hemmet för familjen, och som höll mannen hemma från krogen. Hon gjorde sådant som alla tog för givet.

”Gifte sig av en slump”

Efter ”Att föda ett barn” och ”Sörja för de sina” kommer nu den avslutande ­delen, ”Liv till varje pris”. Det har blivit 50-tal, barnen växer upp och Maj kämpar vidare med moderskapet och att hålla våningen perfekt. Maken Tomas skaffar en älskarinna och kämpar med alkoholproblemen.

- Det var en slump att de gifte sig, eftersom Maj blev med barn. Det var en oerhörd skam på den tiden. Jag försökte prata med min egen mormor - som råkat ut för samma sak - om det, men då lämnade hon rummet.

Kristina Sandberg lyckas på något mystiskt vis skriva om Majs eviga hushållsarbete på ett spännande sätt. Den ständiga städningen, middagar som ska lagas, ­recept hittas, kakor bakas... Samtidigt rör sig hennes tankar kring förbjudna områden, som avundsjuka, otillräcklighet och nedtryckt sexualitet. Hon har dessutom gjort en klassresa och är ständigt rädd att ­göra fel inför andra.

”Ingen revolt”

- Maj kunde aldrig slappna av, det fick aldrig uppstå kaos. Hon gjorde ingen ­revolt och bröt aldrig mot normerna. Men inom sig bar hon en förbjuden önskan om att ta plats.

Du arbetar även som psykolog - vad skulle du säga till Maj om hon kom som din patient?

- Hon skulle behöva sätta ord på sina sorger, och ­träna på att berömma sig själv. Och det skulle vara dags att acceptera läget att hon och Tomas inte passar ihop, ­utan att de borde släppa varandra fria.

Research i dagböcker

Kristina Sandberg har till viss del inspirerats av sin mormors liv. Hon har också gjort research bland dåtida dagböcker, forskning och kokböcker. Hon har hittat många stränga regler för hemmafrun - som att ”det räcker om fönstren putsas var tredje vecka”.

Fanns det något som var bättre för kvinnor på Majs tid?

- Hm, svårt … Men i dag finns det så mycket vi ska hinna. Att ta hand om hemmet gäller fortfarande, med stort intresse för inredning och matlagning. Dessutom ska vi göra karriär, förverkliga oss, vara på sociala ­medier, tänka på vårt utseende och välja ”rätt” skola åt barnen - det fanns nog ett annat lugn då.

Hon poängterar att hon inte längtar till en ny era av hemmafruar.

- Absolut inte. Däremot är det sorgligt att de inte fick mer uppskattning. Men det går nästan inte att förstå hur ekonomiskt beroende de var av sina män, och hur ­instängda och ensamma många var i hemmen.

”Levande i tankarna”

Kristina Sandberg har haft rejäl separationsångest för att avsluta trilogin.

- Maj har funnits väldigt levande i mina tankar. Jag hoppas att jag lyckats göra henne allmängiltig, att hon blir ”allas Maj”.

Följ ämnen i artikeln