Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

”Jag skrek av glädje”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-29

Andrea Lundgren är en av vårens 16 debutanter – nu när förlagen sparar

Andrea Lundgren, 23, lyckades där många andra inte gjorde det.

Hon fick sin första roman antagen direkt.

– Jag ringde mamma och skrek av glädje, berättar hon.

VILL SKRIVA PÅ HELTID Det virkade överkastet från mormor har följt med till Stockholm från Boden. ”Men om tio år hoppas jag att jag bor i en liten stuga i skogen och skriver på heltid”, säger Andrea Lundgren.

Våren är debutanternas högsäsong i bokbranschen, tiden då förlagen vill visa upp sina nya ansikten. Men nu tvingas många att hålla i slantarna, och allt färre titlar ges ut.

Något som märks tydligt är att antalet skönlitterära debutanter minskat drastiskt - med två tredjedelar på ett år. I förra vårkatalogen från Svensk Bokhandel fanns 43 nya namn, i år bara 16. Många från små förlag.

Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront, menar att det getts ut alldeles för många böcker under några år, det finns helt enkelt inte läsare till alla. Han förstår att debutanterna nu drabbas av sparkraven.

”Svårt få uppmärksamhet”

– Det kan vara svårt att få uppmärksamhet för nya författarskap. Och även om man får det kanske inte boken säljer så mycket.

Finns det något positivt med den här trenden?

– Ja, det är bra att dra ner lite på titelbredden. Förlagen kan jobba mer med de böcker de faktiskt ger ut, så de som blir kvar kommer förhoppningsvis att få lite bättre upplagor. Nackdelen är att litteraturen riskerar att likriktas. Debutanterna kan ofta överraska och göra det vi är inte vana vida, säger Pelle Andersson. Ordfront brukar hålla sig till två-tre debutanter per år, och det blir likadant 2010.

Fick napp direkt

Andrea Lundgren skickade in sin roman till tre-fyra förlag, och blev både förvånad och glad över att få napp direkt. Natur & Kultur antog hennes bok.

– Jag har alltid vetat att jag kan skriva, men inte tagit det på allvar. I stället har jag fokuserat på annat. Nu när romanen kommer är det som om spärrarna släppt, och skrivandet har blivit allt.

Andrea Lundgren är från Boden, men läser nu litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hennes mål är att kunna försörja sig på skrivandet, och hon är osäker på om hon kommer att flytta norrut igen.

En förälder försvinner

Debutromanen ”I tunga vintrars mage” tar avstamp just i ett vintrigt Norrland. Där bor en liten pojke, Riga, i en enkel stuga med sin farmor och farfar. Pappan är som en skugga, ofta borta och jobbar. Mamman har oförklarligt lämnat dem och Riga längtar förtvivlat efter henne.

– Jag ville utforska det värsta som kan hända ett barn. Att en förälder – den stora tryggheten - försvinner. Hur ett barn försöker inse något så fruktansvärt.

Kan du förstå henne, att en förälder lämnar sitt barn?

– Jag tror det. En del människor klarar inte av kärlek och ansvar. Men jag hoppas verkligen att jag aldrig skulle göra något sådant om jag själv får barn. Själv är jag en riktig morsgris faktiskt... Min mamma är mitt allt. Hon är väldigt glad över boken, och nyfiken på den – hon har inte fått läsa än.

Jobbar i sömnen

Romanen består av två delar: Om Riga som barn och sedan som drygt 20-årig konststuderande.

Berättelsen är helt påhittad, och började för flera år sedan som några fragment om en liten pojke. Andrea Lundgren berättar att hon drömmer väldigt mycket, och att hon fått många idéer därifrån.

– Man kan säga att jag jobbar när jag sover! Jag brukar tänka väldigt mycket innan jag somnar, och när jag vaknar har jag fått en massa idéer.

Här är de 15 andra som också debuterar i vår

Christoffer Carlsson, 23: ”Fallet Vincent Franke”

Roberth Ericsson, 33: ”Strategier för verklighetsanknytning”

Anders Jallai, 49: ”Spionen på FRA”

Diana Janse, 39: ”En del av mitt hjärta lämnar jag kvar”

Karl Johnsson, 29: ”Mara från Ulthar”

Anette Kindahl, 45: ”Kokongen”

Johannes Källström, 37: ”Mörkersikt – annorlunda sagor om kaos”

Eli Levén, 25: ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats”

Marcus Priftis, 30: ”Gå på djupet”

Elin Ruuth, 23: ”Fara vill”

Mattias Ronge, 35: ”Tittaren”

Sara Wadell, 41: ”I samma båt”

Pontus Wikner, 53: ”Löparen”

Monica Wilderoth, 36: ”Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta”

Helena Österlundh, 31: ”Ordet och färgerna”

Drömmer du om att ge ut din första roman?

Tyvärr – det kan bli svårt.

I vår är debutanterna bara sexton. Vi har träffat en av de lyckliga.

Följ ämnen i artikeln