Kors, vilka stygn!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-03

Viola, 25, broderar sexiga motiv med korsstygn

Tycker du att korsstygn är präktigt?

Då har du inte sett vad Viola Lundberg broderar.

– Det är hysteriskt roligt att se reaktionen hos gamla tanter som frågar vad jag syr, säger 25-åringen som stygnar fram lättklädda tjejer i utmanande poser.

Viola Lundberg gillar sin annorlunda hobby.

Viola Lundberg, 25, från Lund är inte direkt sinnebilden för en korsstygnssömmerska.

Och hennes alster är inte heller de typiska motiven för broderier.

– Det är roligare att göra något som folk inte förväntar sig. Jag har alltid gillat det här med subtila revolter, att följa reglerna men att gå väldigt nära gränsen. Detta är något väldigt traditionellt – men med ekivoka motiv, säger Viola Lundberg.

Började i skolan

Kärleken till broderandet började i högstadiet när det var dags för korsstygn i syslöjden.

– Jag fick en idé att göra något gigantiskt Lejonkungenmotiv. Fröken avrådde och självklart fick hon rätt. Jag blev inte klar under terminen – så jag fortsatte hela sommaren, säger Viola Lundberg.

Sedan låg broderandet i träda. Tills hon en dag några år senare gick förbi en garnbutik som skyltade med möjligheten att göra om sina bilder till korsstygnsmönster. Men något vanligt porträtt var det inte hon tog med sig in i affären – utan en svartvit erotisk kvinnobild hon hittat på nätet.

Needle Death

Sedan dess har det blivit åtta dukar till i projektet hon döpt till Needle Death, ett uttryck hon snappat upp hos den brittiske komikern Eddie Izzard. Inspirationen får hon från modellbilder och fantastymotiv som hon hittar på nätet.

– Jag skulle gärna göra motiv med män också. Än så länge har jag inte hittat ett tillräckligt intressant motiv. Av någon anledning görs det få fantasymotiv med män, säger Viola Lundberg.

Dukarna är ungefär 30 x 40 cm stora och består av 36 000- 45 000 stygn per tavla. Var och en har krävt mellan 130 och 180 timmars arbete. För att ta fram mönstret använder hon ett datorprogram som hon köpte av kvinnan med garnbutiken.

Vad är så roligt med att brodera korsstygn?

– Det är meditativt. Och så stimulerar det tanken, det är roligt att se bilden växa fram, säger Viola Lundberg.

Den utbildning hon går i Halmstad för att så småningom bli specialistofficer inom flygteknik gör att det blir en del timmar på tåget, tid hon helst spenderar med broderier för händerna och en ljudbok i öronen.

– Många är väldigt nyfikna på vad man gör. Och den där stunden av blankt stirrande, när de tar in vad det är de ser – ja, den minen är väldigt rolig att se. Sedan hämtar de sig. Alla hajar ju till men ingen blir arg eller upprörd. Det är bara positiva reaktioner, säger Viola Lundberg.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln