Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Greklands fall blir bildporr

Publicerad 2012-05-21

Textlös fotobok speglar krisen i landet

Foto: JH Engström & Margot Wallard

Mörker, rödflammigt kornigt mörker. När fotografparet JH Engström och Margot Wallard skildrar ett Aten i upplösning domineras bildurvalet av just mörker. Demonstrationer, skräpiga gator, människor fångade i en hastande, bräcklig vardag.

Den lilla boken 7 days Athens November 2011 (Super labo) saknar helt och hållet text. Om man inte räknar demonstrationernas slagord förstås. Boken befinner sig i det limbo som uppstår mellan praktverket och den enklare kvalitativa fotoboken: den skaffar sig exklusivitet genom begränsad upplaga och svårtillgänglighet. För det är ärligt talat inte mycket mer att förstå när Atens gator, gränder och människor färgas blodröda. Jag tycker om närgångenheten, detaljerna. Men ogillar lika skarpt den simpla metoden att dramatisera krisens dramatik.

Greklands fall blir vårt skådebröd, vår pornografi.

Å andra sidan (det finns alltid en annan sida). Om alla som dömer en nation och dess invånare kunde åka ner och göra annat än ligga på stranden, om solidaritet kan födas ur detta blodröda. Då har ändå de sju dagarna i november åstadkommit något. Själv längtar jag till en hög och klar atensk himmel.