Vi måste betala för det som är till för oss alla
SVT inte en butik där man köper det man vill ha
I dag är vi alla datorägare men utan att använda datorerna. Åtminstone om man får tro den stora upprördheten som följt i spåren av förvaltningsrätten i Luleås dom, som slår fast att tillgång till dator innebär krav att betala tv-avgift. Alltså om man inte redan har betalt, på grund av tv-innehav.
En sida av mig förstår faktiskt inte problemet. Få är det som använder datorn som en skrivmaskin utan att koppla upp sig. Många, däremot, använder datorn som tv. Bara för att det funnits ett sätt att slippa avgiften är det helt orimligt att tänka sig en teknikutveckling och ändrat beteende hos oss alla, och helt stillastående regler.
Å andra sidan: 2 000 kronor om året är mycket pengar. Kanske borde Radiotjänst överväga att åtminstone lätta på de regler som säger att betalning krävs även för en trasig, ouppkopplad dator. Visst kunde en bredbandsavgift vara en annan väg, men då är det många som skulle vilja dela på den kakan.
Problemet är att betalningsviljan till det gemensamma är så löjligt låg.
Per Wirtén har skrivit en tänkvärd artikel i det nya numret av Arena, om det han kallar mittenextremismen. En hit-med-stålarna-mentalitet som genomsyrar det politiska tänkandet, inte bara i alliansens Sverige utan också i den socialdemokratiska återvändsgränden. Sänkta skatter, minimalt med avgifter. Allt ska fungera, men inget ska kosta.
Vi måste börja bry oss om vår allmänning igen. Därför är det också viktigt att public service inte förvandlas till en butik där man köper det utbud man vill ha. Vi måste kunna betala även för det vi själva inte konsumerar.