Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

S vallöfte till unga: jobbigare mornar

Är det en presskommuniké från Pyongyang som faxats fel?

Magdalena Andersson

”Vi socialdemokrater lovar att göra dina morgnar till ett helvete. I alla fall om du är ung och arbetslös.” Vallöftet formulerades i förrgår av partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Om det nu inte bara var en presskommuniké från Pyongyang som faxats fel.

”Vår vision är tydlig: Varenda ung kvinna eller man ska få känna känslan av en klocka som ringer vid 6-tiden när det fortfarande är becksvart ute. De ska hälla i sig en kopp kaffe och traska iväg mot en arbetsplats eller ett lärosäte som väntar på dem. Det kan kännas beskt – men vårt budskap till Sveriges ungdomar är enkelt: Vi står för en jobbigare morgon – men ett bättre liv.”

Det är möjligt att hon inte menar precis så. Men allt övrigt i artikeln förbleknar och glöms inför dessa pregnanta rader.

Plussa på en pissig lön och en otrygg anställning så har vi den nya blandekonomin i ett nötskal. En auktoritär stat och en fri marknad. Det sämsta av två system.

Gå upp i ottan för att stapla kartonger på Ica eller bli inringd i hemtjänsten för en spottstyver. Det är livet det. Denna vision ställer Andersson mot borgerlighetens skattesänkningar. Här går ”den tydliga skiljelinjen inför valet 2014”.

Vad månde ungdomen välja?