Hårdare tag utan effekt
Kontraproduktivt förslag om unga brottslingar
Brottslingar mellan 18 och 20 år ska dömas som vuxna. Alla straffrabatter ska bort.
Det föreslog regeringens utredare Petra Lundh i början av veckan. Men bara för att hon inte hade något val. Regeringens direktiv var glasklara: detta måste du leverera. Som slagträ använder man argumentet att man vill komma åt de unga som begår grova brott i gängmiljö. Det har blivit kriminalpolitikens magiska ord som kan trumfa all sans och balans.
Läser man utredningen visar det sig nämligen att all forskning tyder på att personer under 25 år inte är mogna att fullt ut inse konsekvenserna av sina handlingar. Många av dem kommer att förstärkas i sin kriminella identitet om de sätts i fängelse med vuxna och risken för återfall ökar. Brottsligheten bland ungdomar har dessutom gått ner, inklusive de grova brotten.
”Sammantaget innebär utredningens konstateranden … att det inte finns något empiriskt, eller erfarenhetsbaserat, stöd för skärpta påföljder för unga lagöverträdare”, skriver man.
Det är därför inte konstigt att två av utredningens egna experter tar sin hand från förslagen och föreslår en mycket bättre modell: I stället för att slopa alla rabatter borde man göra det möjligt att vid vissa fall av grov brottslighet döma de unga som vuxna.
Det skulle stå bättre i samklang med befintlig forskning, bli betydligt pricksäkrare och mindre kostsamt.
Det finns ingen anledning att fylla fängelserna med unga småknarkare och tjuvar bara för att Morgan Johansson ska vinna auktoritära väljare.