Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

FN-skrapans skapare död

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho blev 104 år

Oscar Niemeyer, dog bara dagar före sin 105:e födelsedag.

Arkitekten Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, tilltalad med det enklare Oscar Niemeyer, skulle fyllt 105 år den 15 december, men avled i förrgår.

Oscar Niemeyer personifierade 1900-talets framtidstro. Han är mest känd som hjärnan bakom de stora offentliga byggnaderna i Brasília, mönsterstaden mitt i Brasiliens djungler och mitt i landet. Staden som tillhörde den jämlika, utvecklade framtiden och vars form härmade ett flygplan byggdes i slutet av 50-talet och har förstås kunnat kritiseras under åren på grund av storskaligheten. Men ändå är det mycket som fungerar som det var tänkt.

Som kommunist och modernist tillhörde Niemeyer det 1900-tal som hoppades på en ny människa. Hans arkitektgärning inkluderade också FN-skrapan i New York, ett kasino på Madeira och han skulle in i det sista arbeta med ett stadsplaneprojekt i Rio de Janeiro.

Det är de runda, lite rymdskeppsartade men också monumentala formerna man tänker på. På hur långt bort de är från vardagens fyrkanterier. På hur den modernistiska arkitekturen bara fortsätter och fortsätter att drömma, där den tronar, ligger, vittrar och besjungs. På värmen, som liksom är djärvhetens själva förutsättning.