Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Svensson döljer kulturskapare som kämpar för sin överlevnad

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2016-09-28

Gunnar Furumo försvarar regeringens satsning på upplysning om upphovsrätten

REPLIK Mattias Svensson anser (Aftonbladet 22 sep) att regeringens 80 miljoner för att öka kunskapen om upphovsrätten är en förolämpning mot medborgarna och att de lagts fram för att vara ”en mäktig” upphovsrättsindustri till lags.

Av hans inlägg att döma är Svensson just en person som skulle behöva information om betydelsen av upphovsrättsligt skydd. Tyvärr tror jag inte han är mottaglig för sådana kunskaper. Han har sin uppfattning och sin aversion mot en oidentifierad industri.

Förmodligen är han inte omedveten om konsekvenserna av det omfattande illegala utnyttjandet av upphovsrättsligt skyddat material, men det bekymrar honom inte. Han tycks snarare vilja försvaga de i hans tycke ”gynnsamma reglerna”. Det är angeläget att motverka upphovsrättsintrång. Frågan är emellertid om regeringens informationsinsatser om 80 miljoner är motiverade, när det är skärpt lagstiftning som skulle kunna lösa problem med illegal fildelning och otillåten nedladdning.

Allmänheten är egentligen inte så okunnig om de upphovsrättsliga reglerna som regeringen tror, det är bara alltför många som har svårt med efterlevnaden. I många europeiska länder finns möjligheter att göra en internetleverantör ansvarig för intrång och på begäran av en rättighetshavare förelägga leverantören att upphöra med vidarebefordran av material som inte rättighetshavaren givit tillstånd till. I Sverige har det tagits fram flera förslag på ändrad lagstiftning liknade den som finns i andra länder, men av sådana förslag har blivit intet.

Om lagstiftningen förstärktes skulle Spridningskollen bli obehövlig.

Den upphovsrättsliga marknaden är oerhört mångfasetterad och långtifrån vad Svensson antyder, är det inte en upphovsrättsindustri som dikterar lagarna.

Men med sin användning av en upphovsrättsindustri döljer Mattias Svensson fria filmare, små skiv- och bokförlag och kulturyttringar i mindre format, som kämpar för sin överlevnad och inte minst osynliggör han alla författare, kompositörer, regissörer. skådespelare och musiker, som har upphovsrätten som förutsättning för sin försörjning och som också torde räknas som medborgare.

Gunnar Furumo

Upphovsrättsjurist