Fel, fel, fel, Bildt

Det var inte eliten som införde demokratin

Carl Bildt. Foto: Sören Andersson/TT

I en tweet ojar sig Carl Bildt över att alla hetsar så mycket mot eliten. I samma veva påstår Bildt att det är eliten som gett oss rösträtten.

Fel, fel, fel, Bildt.

Varje gång frågan om den allmänna rösträtten var uppe i riksdagen, röstade högern (som idag heter Moderaterna) nej. Också när den infördes 1918.

1919 röstade man nej till kvinnlig rösträtt.

1918 röstade man nej till åtta timmars arbetsdag, samma sak 1923. 1921 nej till avskaffandet av dödsstraffet.

På trettiotalet fortsatte man i samma stil:

1931 röstade man nej till sjukkassan, 1933 nej till a-kassa, 1935 nej till höjda folkpensioner, 1938 nej till två veckors semester.

Fyrtiotalet uppvisar samma mönster: 1941 röstade man nej till sänkt rösträttsålder, nej till fria skolmåltider, nej till allmän sjukvårdsförsäkring, 1947 nej till allmänna barnbidrag.

Femtiotalet gick i samma tecken: 1951 röstade man nej till tre veckors semester, 1953 nej till fri sjukvård, 1959 nej till ATP.

På sextiotalet sa man nej till alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och motarbetade det svenska stödet till ANC. Man sa också nej till fyra veckors semester.

1970 sa man nej till 40-timmars arbetsvecka och 1976 nej till fem veckors semester.

Etcetra.

För fem år sedan påstod Moderaterna i ett förslag till nytt partiprogram att det var högern som hade infört rösträtten. Efter ett samfällt hånskratt i offentligheten tvingades Reinfeldt backa: "Vi har ingen lust att förvränga eller ta åt oss äran för något som vi inte har anledning att ta åt oss äran för", sa han då.

Av Carl Bildt kan vi inte förvänta oss nån liknande ursäkt.

Den rädsla som den bildtska eliten kände 1918 när den allmänna rösträtten röstades igenom, är samma rädsla som den känner efter att folk i ett demokratiskt val beslutat om Brexit.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln