Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

” ’Chick lit’ ska bort från jordens yta”

Kompisarna Jojo Moyes och Lisa Jewell gör författarsuccé med varandras hjälp

Lisa Jewell och Jojo Moyes har liknande budskap i sina romaner: Det handlar om att inte döma andra. De flesta lever i gråzonen mellan ont och gott. Varje människa försöker göra sitt bästa, men ibland blir det fel.

Jojo Moyes och Lisa Jewell är succéförfattare, varandras  läsare – och kompisar.

– När Lisa sa att slutet i min förra bok var dåligt skrev jag om det direkt, säger Jojo. Vi litar helt på varandra.

Jojo Moyes har fått ett enormt genombrott med ”Livet efter dig”, som har legat på topplistorna i många olika länder. Lisa Jewell är en av Storbritanniens mest säljande författare och känd för bland andra ”Efter festen” och ”Typ trettio”. Både skriver underhållnings­romaner, som också innehåller svärta.

Begreppet ”chick lit” känner de inte igen sig i.

- Jag skulle vilja använda ett trollspö och sudda ut det begreppet från jordens yta. Bara för att kvinnor skriver säljande böcker tror folk att de innehåller en massa handväskor och champagne, säger Lisa Jewell.

Jojo Moyes håller med:

- Det finns tusentals läsare som gillar chick lit och som inte ber om ursäkt för det, och det är utmärkt. Det deprimerande är när kvinnliga författare klumpas ihop. Vi två är ”storytellers” helt enkelt.

Vänskapen växte fram

De passar på att besöka Stockholm ihop. I början av intervjun försöker de prata en i taget, och ger artigt varandra ordet. Men ­efter en stund låter de som ett gift gammalt par (ett lyckligt sådant) - de säger ungefär samma saker samtidigt och fyller i varandras meningar.

De lärde känna varandra för tio år sedan genom ett litet nätverk av författare. Strax växte en vänskap fram.

Konkurrerar ni?

- Ärligt talat: Nej. Folk tror att vi tävlar, men det är fel. Tvärtom rekommenderar vi ofta varandras böcker. Om Jojo säljer bra så går fler till bokhandeln, och då kanske de hittar mina böcker också, säger Lisa.

- Men det är klart, om hon skulle­ förvandlas till en elak kossa av framgången så skulle jag inte ­gilla det! Men hon är så trevlig så.

Lättsamma och glada

Får ni inte lust att sno idéer av varandra?

Båda ser förvånade ut innan de skrattar högt.

- Åh nej! Gud, nej.

- Det är bara för slappt att härma andra författare över huvud taget, säger Jojo bestämt.

Båda framstår som väldigt lättsamma och glada, även i andra intervjuer. Men de gillar att sätta sina karaktärer i svårigheter och har haft mörka perioder i sina egna liv, erfarenheter som de hämtar inspiration från. Lisa Jewell berättar:

- Som 23-åring gifte jag mig med en man som visade sig vara ett galet kontrollfreak. Han var inte våldsam, men extremt manipulativ. Det var en fruktansvärd tid när jag var så gott som inlåst i ett smutsigt, vidrigt hus i förorten utan att få träffa familj eller vänner. Jag blev otroligt förändrad. Det har lärt mig hur människor snabbt kan sjunka djupt.

”Vi pratar om allt”

Jojo Moyes, å sin sida, hade det kämpigt precis före framgången med ”Livet efter dig”.

- Min familj hade svåra ekonomiska bekymmer, så pass att vi funderade på att börja ta hyresgäster. Vi räknade och vände på varenda slant. Mitt förlag trodde inte på ”Livet efter dig”, så jag skrev den på ren chansning. Jag kunde aldrig drömma om att livet skulle bli så här fantastiskt.

Även om skrivande och böcker är deras passion, så är det långt ifrån det enda de pratar om.

- Vi diskuterar allt. Män, barn, kompisar, hur feta våra magar har blivit, haha, säger Jojo Moyes. Och så analyserar vi andra människors relationer. Författare är jobbiga vet du, vi snokar hela tiden i andras liv.

Cecilias böcker nu på Aftonbladet Kultur

Cecilia Gustavssons pocketrecensioner och författarintervjuer finns numera på Aftonbladet Kultur.

Följ ämnen i artikeln