”Mina söner vägrar läsa böckerna…”

Succéförfattaren E L James har blivit mångmiljonär – på sina sexfantasier

”Fifty shades”-författaren Erika Mitchell skrev böckerna under pseudonym och avskyr kändisskapet. ”Jag är en blyg person, men jag döljer det väl. Och brittisk media är hemsk. Allt jag säger misstolkas. Så jag har slutat prata med dem.”

Den avfärdas som mammaporr, men säljer mer än Harry Potter.

Nu kommer ”Fifty shades of Grey” på svenska.

– 40 miljoner människor har läst mina sexfantasier, säger författaren E L James.

De tre böckerna om 21-åriga studenten Anastasia Steeles laddade romans med miljardären Christian Grey har blivit ett storsäljande ­fenomen. Mycket för sina sexskildringar, som färgas av dominans och underkastelse.

Försäljningen av sexleksaker i Storbritannien ökade i takt med att böckerna klättrade på topplistan, och i nätforum beskriver kvinnor hur läsningen får dem att ”drypa av lust”. Men första boken ”Fifty shades of Grey” (på svenska ”Femtio nyanser av honom”) har också mött massiv kritik. Den har kallats ”mammaporr” och ”usel litteratur”. En representant för en brittisk kvinnojour ­beskrev boken som en ”manual för sexuell tortyr”.

Medelålderskris

Orsaken till uppståndelsen, brittiska tvåbarnsmamman och tv-producenten Erika Mitchell, med författarnamnet E L James, föser upp glasögonen i håret och ler stort.

– Jag har fortfarande inte smält allt som hänt. Jag vågade bara drömma om att böckerna skulle komma ut i butik.

Hon kallar böckerna sin ”medelålderskris”. Men istället för sportbil blev det – erotik.

– 40 miljoner människor har läst mina sexfantasier. En del av mig blir väldigt generad vid tanken. Särskilt när män säger att de läser böckerna! Jag har inga problem med att kvinnor läser dem, jag skrev dem för mig själv och mina väninnor, men män …

Hon tar en klunk mineralvatten och berättar hur hon valde Seattle, USA som skådeplats, för att placera karaktärerna i en miljö långt ifrån hennes egen.

Böckernas självsäkre, stilige industrimagnat Christian Grey har smak för bd/sm (bondage/discipline, sadism/masochism). Han ger Anastasia ett kontrakt, som ska slå fast hennes sexuella gränser. Men Anastasia är oskuld. Hennes introduktion till sex sker via multiorgasmer, oralsex med bondage, geishakulor och smisk.

Och faktakollen?

– Jag läste på om bd/sm-världen medan jag skrev. Jag intervjuade tre undergivna och en dominant, de var väldigt öppna. Det var intressant …

Har du testat det själv?

– Hmm … Kanske det.

Tonen signalerar att ämnet är slutdiskuterat.

Christian dominerar Anastasia även utanför sovrummet. Vad hon ska göra och ha på sig.

– Mer och mer om Christians förflutna kommer fram i böckerna. Han är skadad av sin traumatiska uppväxt och skräms oerhört av att tappa kontrollen. På ett sätt är han som ett barn, han har aldrig varit kär, aldrig konfronterats med sig själv. Men han förändras i relationen till Anastasia. Hennes medkänsla får honom att växa. Ju längre berättelsen pågår, desto mer inser du att hon är den starka i ­relationen.

Att stanna i relationen och försöka ”rädda” en trasig, våldsam partner. Det funkar ju aldrig i verkligheten, och kan vara livsfarligt.

– Det är en påhittad relation som ska kittla fantasin. Jag tror att de flesta kvinnor kan skilja på fantasi och verklighet.

Av allt kritiskt som skrivits om böckerna, vad biter hårdast?

– Det enda som gör mig riktigt förbannad är feminister som säger att mina sexskildringar är kvinnoförnedrande. DET är att nedvärdera kvinnor. Jag kan inte räkna alla kvinnor som berättat att de fått mer självförtroende i sexlivet av att läsa böckerna. Och massor av kvinnor njuter av bd/sm-sex, både av att vara dominanta och ­underlydande. Det är sex!

Stolta tonårssöner

Blicken flammar till.

– Vem har rätt att bestämma hur du ska få knulla? Är det inte upp till var och en?

Tonen mjuknar när vi kommer in på tonårssönerna där hemma.

– De är helt förbluffade över allt detta. De är väldigt stolta och stöttar mig verkligen, men de har sagt att de aldrig någonsin kommer att läsa böckerna, ­säger hon och skrattar.

– Men vilken tonåring vill tänka på att ens mamma har ett sexliv?

Vet mer

Namn: Erika Mitchell, med pseudonymen E L James.

Ålder: 52.

Bostad: Hus i Ealing, London.

Familj: Maken Niall Leonard, manusförfattare, två söner i tonåren.

Karriär i korthet: Lång karriär inom tv-produktion. Började skriva fanfiction, en sexig version av vampyr­romansen ”Twilight”. Hennes berättelser blev allt mer populära. Så föddes idén till de erotiska ”Fifty shades”-böckerna, som först såldes som e-böcker. De fick ett gigantiskt genomslag i USA och Storbritannien. Trilogin har sålt i 40 miljoner exemplar. Filmrättigheterna är sålda till Universal.

Om filmplanerna: ”Nätet surrar av rykten om vem som ska spela Christian Grey. Det är helt galet! Jag har tre skådespelare i åtanke, men det är hemligt.”

Läser just nu: ”Filmmanus.”

Aktuell: Romanen ”Fifty shades of Grey” på svenska; ”Femtio nyanser av honom”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln