Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Kända plagiat

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

Stora författare anklagas för stöld – sant eller inte?

Att plagiera ett verk är något av det värsta en författare kan göra. De senaste åren har litteraturvärlden skakats av flera fall där författare stulit text från andra, men också av flera fall där anklagelserna visat sig vara falska. Böcker som blivit stora kassasuccéer blir ofta anklagade.

När den bästsäljande boken ”Da Vinci–koden” slog ner som ett bombnedslag i världslitteraturen gick det inte lång tid förrän den anklagades för att vara ett plagiat. Allvarliga anklagelser.

Det är i och för sig inte första gången det händer, när en bok blir en sådan försäljningssuccé. Da Vincikoden har sålts i mer än tolv miljoner exemplar världen över och har dragit in runt 2,5 miljarder kronor. De som anklagade Dan Brown var historikerna Michael Baigent, Richard Leigh och Henry Lincoln, som hävdade att Da Vinci–koden var ett plagiat a deras bok ”Holy Blood, Holy Grail”. Tillslut friades Dan Brown, men hans rykte har ändå fått en fläck och lett till het debatt på kultursidorna världen över.

Dödligt oense

En annan känd författare vars succéverk har fått utstå hård kritik och blivit anklagat för att vara ett plagiat, är Roberto Saviano som skrivit dokumentärromanen ”Gomorra” om den italienska maffian. Succéförfattaren, som får leva med konstant livaktsskydd efter att boken kommit ut, blev hjälte för att han stod upp mot den napolitanska maffian – camorran.

Senare anklagades han av journalisten Simone Di Meo på tidningen Cronache di Napoli för att ha stulit delar av hans artiklar om maffian, utan att ange källan. Roberto Savianos försvarare hävdar att Simone Di Meo är styrd av camorran att angripa Saviano. Tvisten är ännu inte avgjord.

Även J.K. Rowling, som skrivit Harry Potter–böckerna, har anklagats för plagiat.

Lina Thorén / Minimedia

Följ ämnen i artikeln