Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mytomspunna författaren gör sensationell comeback

Ny bok från Harper Lee efter mer än 50 års väntan

Harper Lee, född 1926.

Den mytomspunna författaren Harper Lee släpper vid 88 års ålder sin andra roman någonsin.

En nyhet som är en gigantisk sensation i litteraturvärlden.

To kill a mockingbird (på svenska: Dödssynden) är en modern amerikansk klassiker vars status inte direkt blivit mindre av att den i över 50 års tid såg ut att bli författaren Harper Lees enda roman.

Boken om den unga flickan Scout Finch och hennes far advokaten Atticus kamp mot rasismen i småstad i den amerikanska södern har inspirerat oräkneligt många författare, inte minst Donna Tarrt, vars Den lille vännen är något av ett hommage till Harper Lees mästerverk. Bokens mystiska karaktär Boo Radley har dessutom blivit ett begrepp i sig självt.

Men i dag meddelade plötsligt förlaget Harper Collins att man till sommaren kommer att publicera romanen Go set a Watchman. En bok som pulitzervinnaren Lee skrev före den sensationella debuten och som länge troddes vara försvunnen.

Manuskriptet ska ha återfunnits på en ”säker plats” av Harper Lees vän och advokat Tonja Carter.
Den nya romanen utspelar sig tjugo år efter Dödssynden då ”Scout” återvänder från New York till Maycomb, Alabama för att träffa sin far Atticus. Medborgarrättsrörelsen har börjat ta fart och tiderna är oroliga.

Manuskriptet ska inte bearbetas utan kommer att publiceras i sitt originalskick.

Trots att Harper Lee betraktats som en författare som tystnat har hon inte levt helt utanför litteraturen under de mer än 50 år som förflutit sedan debuten. Lee var under många år barndomsvännen och journalisten Truman Capotes assistent och enligt vissa bedömare helt omistlig för tillkomsten av hans klassiker In cold blood.