Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ett ögonblick, Dan Josefsson, 50...

...nominerad till Stora Journalistpriset för boken om Thomas Quick

Dan Josefssons dokumentär visas på SVT i kväll.

När du vann för 14 år sedan tackade du nej till priset på grund av Bonniers stora mediemakt. Hur tänkte du göra om du vinner i år?

– Jag delar nomineringen med Jenny Küttim som är medproducent för dokumentären och då insåg jag direkt att det vore självupptaget att göra detta till en soloshow där jag åter igen passar på  att uttrycka synpunkter på Bonnies mediemakt. Jenny är en extremt skicklig journalist och förtjänar alla pris hon kan få. Vad har jag för rätt att förstöra för henne?

Du verkar glad?

– Ja. Ett skäl till att jag är glad är att HannesRåstam och Jenny som gjorde det första stora Quickavslöjandet aldrig fick Stora journalistpriset för det jobbet, vilket är ganska konstigt. I och med att Jenny är mednominerad är det som att hennes och Hannes arbete nu har chans att prisas tillsammans med de nya avslöjandena.

Det är inte klimatet för journalistiken som ändrats sedan sist?

– Egentligen inte. Man kan väl säga att det finns ännu större hot mot media idag än Bonniers, då Amazon rullar in vid horisonten. Men i princip är det en snarlik situation. Då protesterade jag mot att Bonniers missbrukade sin dominerande ställning för att kontrollera tidskriftsdistributionen. Nu kontrollerar de bokdistributionen på ett sätt de inte borde få göra.