Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Jag slåss för det jag tycker är rätt”

Mario Vargas Llosa har skrivit om människors mod och uppkäftighet

Mario Vargas Llosa har skrivit nära 20 skönlitterära böcker, över tio fackböcker och några dramer. ”Jag har aldrig slut på idéer, det är snarast tiden som inte räcker till för allt jag vill skriva.” Foto: JERKER IVARSSON

Trots Nobelpris och lysande recensioner: Mario Vargas Llosa mår alltid dåligt när han börjar på en ny bok.

– Jag är osäker och tror att jag ska misslyckas, avslöjar han.

Mario Vargas Llosa på Nobelfesten där han vann priset för litteratur 2010.  Foto: Peter Wixtröm

Mario Vargas Llosa, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2010, besökte nyligen Sverige. När vi träffas ska han snart prata inför en fullsatt sal på Kulturhuset i Stockholm, men är oerhört vänlig och helt lugn. Det är han verkligen inte i första stadiet av skrivprocessen.

– Det är ångestladdat innan jag vet vad det blir av boken. Och det blir inte lättare med åren. Som tur är har jag lärt mig att den känslan släpper, och sedan blir arbetet bara roligt.

Hans senaste roman ”Den blygsamme hjälten” handlar om två män som går sin egen väg. En motstår hotbrev och utpressning och blir en förebild i hela samhället. En mäktig chef struntar i konventionerna och gifter sig med sin unga hushållerska.

– Personer som utmanar etablissemanget är viktiga. De som håller hårt på sin moral påverkar samhällets utveckling mot frihet och demokrati.

Är du själv modig?

– Nja, jag ser inte mig själv som speciellt modig. Det är svårt att säga vem som är hjälte innan man utmanats i en svår situation. Men jag har slagits för idéer som inte varit populära, och försöker göra det jag tycker är rätt.

Ett annat tema i boken är banden mellan fäder och söner. Mario Vargas Llosas föräldrar separerade innan han föddes. Det dröjde tio år innan han träffade sin pappa första gången. Det blev en svår relation.

– Vi kom aldrig överens. Han var väldigt auktoritär, och skickade till mig till militärskola i tonåren för att få bort skrivargrillerna ur mitt huvud. Att trots det satsa på litteraturen blev ett sätt att gå emot honom och bli fri och självständig.

Mario Vargas Llosa ler nöjt:

– Jag har tre vuxna barn, och har försökt vara precis tvärtom som förälder - inte ett dugg auktoritär. Så har vi också mycket nära och varm kontakt.

Han är född i Peru, och vid sidan av skrivandet har han varit mycket engagerad politiskt. Han gick från vänsterkanten till att bli allt mer liberal, och ställde till och med upp i presidentvalet 1990.

– Då var det tungt att förlora. Men i dag är jag glad för det eftersom jag kunnat ägna mig åt författarskapet. Min idé om lycka är att skriva, det gör också att jag blivit mer beredd på motgångar och frustration i livet.

Han kan inte tänka sig att producera böcker enbart för att underhålla.

– Även om jag inte har ett uttalat budskap så har jag alltid något jag vill säga. Litteratur kan förändra.

”Den blygsamme hjälten” innehåller kritik mot ett samhälle där pengar blivit så viktigt att människor offrar familjerelationer och begår brott för att bli rika.

När vi pratar om det här eldar Mario Vargas Llosa upp sig, och pratar snabbt:

– Pengar är den nya guden. Något har gått totalt fel när människor tror att rikedom är lika med lycka! I dag strävar de flesta efter pengar för att få makt för egen del. Om vi inte stannar upp och försöker stoppa fattigdom,  lidanden och sjukdomar i stället går världen mot en tragisk kollaps.

Följ ämnen i artikeln