Intervju med Arne Dahl: ”Det känns som att mobbarna vinner”
Jan Arnald börjar om med nya deckarserien ”Utmarker”
Hej då Paul Hjelm och de andra poliserna i tidigare succéserier.
I sin nya bok börjar Arne Dahl på ny kula.
- Det är tätare och mer psykologiskt.
Arne Dahl - eller Jan Arnald som han egentligen heter - startar en ny serie med deckaren ”Utmarker”. Han har älskats av både läsare och kritiker för sina böcker om A-gruppen och de hemliga poliserna i EU.
Allt fler författare i spänningsgenren söker sig just dit: De lämnar diskbänksrealism och småstad och letar sig ut i världen med sina böcker. Till internationell brottslighet, it-hackers och storpolitik. Precis det som Arne Dahl skrivit om mycket.
1 I en tid när allt fler skriver om internationella samhällsfrågor gör du tvärtom - är du lite motvalls?
- Nja, jag har skrivit om dem i femton år och femton böcker. Jag ville göra något nytt. ”Utmarker” har färre huvud-karaktärer, den är tajt-are, mindre och mer psykologisk.
2 Ett tema i den nya boken är mobbning. Har du råkat ut för det själv, eller rentav mobbat?
- Nej, dessbättre inte. Men jag har sett det och försökt motverka det. Den som har barn som gått igenom den tuffa period som kallas högstadiet vet hur det kan vara. Mobbning påverkar resten av livet. Just nu pågår dessutom ständiga mobbningsattacker i den offentliga debatten, och ibland känns det som om mobbarna håller på att vinna: Den gamla mansrollen har återuppstått, hårda figurer som vill ”styra upp” saker.
3 Det var längesedan du skrev något som Jan Arnald, håller Arne Dahl på att ta över dig helt?
- Jag stod vid ett vägval inför den nya boken. Antingen skriva en stor, bred samtidsroman som Jan Arnald. Eller renodla deckarskrivandet i några böcker till. Jag valde det senare, det blir lite fjantigt när gamla gubbar skriver actionscener så jag passar på nu. Jag kommer säkert att skriva fler böcker som Arnald när jag blir äldre.
4 Att läsa om polisarbete kan vara ruggigt trist, men i ”Utmarker” är det väldigt spännande - hur gör du?
- Det gäller att inte redovisa allt man gjort research på. Det får aldrig bli tråkigt! Jag försöker kasta mig in från ett annat håll än vad som är standard och hålla ett högt tempo.