Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hjälp en hemlös – boka ett rum

Smart hotellkampanj ger pengar till bostadslösa

Med hjälp av tidsenliga trolska, överdrivna färgkontraster och grönskimrande filter, lanserar hemlösas tidning Faktum i Göteborg en liten hotellsajt, Faktum Hotels. Här kan du till exempel boka ett billigt rum i stadsdelen Kungshöjd: ”Det brusande livet i hamnen är på armlängds avstånd och alldeles runt hörnet hittar du shopping i världsklass.”

De tio utvalda platserna och rummen tillhör de mest utsatta. Men från och med nu blir platserna en grund för solidarisk handling. För hundra spänn bokar man ett rum och hjälper hemlösa i Göteborg.

Kampanjen är genial. Den använder humor och löjlig säljprosa och gör både en insamling och ett debattinlägg i samma paket. För vad är allt detta med ”shopping i världsklass”, ”pulserande nattliv”, ”bekvämt gångavstånd”? Bara klyschor för vällevnad och konsumtion.

När antalet hemlösa stiger, när fördomarna mot de som har det sämst tycks öka i samma rasande fart, är det här inte bara en behjärtansvärd välgörenhetskampanj. Den tydliggör vilka gränser som finns och förstärks i det offentliga rummet.

Så nu är det bara att boka upp sig. Göteborg sägs vara vackert om hösten.