Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Att skriva boken var som en nionde graviditet”

Åttabarnsmamman Nina Blad fick flest läsarröster i Bok-SM

Idag var sista dagen för att anmäla sig till Bok-SM 2009 - Sveriges nya författartävling. Totalt ställde 465 författare upp och det var Nina Blad från Kungsängen som fick flest läsarröster för sin bok Mamager 08 - agent till 8. Hon är därmed en av de tio finalisterna.

- Det är rejäl glädjeyra, säger hon.

Boken är en vardagsskildring av livet som åttabarnsmamma men den har ett budskap.

- Det är inte en pepp-bok. Jag vill mer förmedla en känsla av hur man kan använda sin kreativitet på olika sätt för att hjälpa sina barn eller någon annan person i ens närhet. Hur man gör för att se och tänka möjligheter och hur man planterar en livskraft i sina barn, säger Nina Blad.

Trots att utgångspunkten är just familjeliv så tycker Nina Blad att man även kan använda hennes råd i alla möjliga situationer.

- Som vuxen kan man också ha det med sig när man möter andra människor, inte bara sina egna barn.

Som en nionde graviditet

Nina Blad har skrivit mycket i hela sitt liv och beskriver sig som en konstnärlig människa. Att skriva boken Management var ändå en lång process.

- Jag har jobbat och slitit. Det var som en nionde graviditet men de är jag ju van vid, säger hon.

Vinnaren koras 1 juni

Intresset för Bok-SM har varit stort och totalt har de tävlande böckerna fått 60 000 röster. Initiativtagaren Ola Lauritzson tror att internet kommer bli en viktig kanal för att hitta framtida debutantförfattare.

- Det är dessutom unikt att läsarna är med och påverkar vilka böcker som blir utgivna, säger han.

Den 6 april inleds delfinalen då de tio finalisterna ska bli fem. Svenska folket är med och röstar fram sina favoriter. Den slutgiltige vinnaren som får ett förlagskontrakt med Piratförlaget koras den 1 juni.

Här hittar du Bok-SM

Hos kapitel1 hittar du allt om tävlingen och hur du deltar med din egen bok, och röstar på andra tävlande manus.