Starka minnen
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20
Bokmässan 25 år
Bok– och biblioteksmässan firar 25–årsjubileum. Här delar mässans informationschef Birgitta Jacobsson Ekblom med sig av sina starkaste minnen – och berättar hur allting startade.
Den 24 september är det dags för Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Igen. Årets mässa är den 25:e i ordningen och jubileet uppmärksammas bland annat med en jubileumsbok skriven av journalisten Ulf Roosvald.
Med över 100 000 besökare och hundratals föreläsare – allt från nobelpristagare till kändisförfattare – är Bokmässan i Göteborg norra Europas största bokmässa och årets viktigaste mötesplats för den svenska litteraturvärlden. Mässans informationschef Birgitta Jacobsson Ekblom har varit på nästan alla mässor, ända sedan starten 1985.
– Bokmässan är varje år en fantastiskt upplevelse, och en viktig mötesplats för författare och läsare, säger hon.
Succé direkt
Allting startade egentligen på en kräftskiva i Värmland 1984, där entreprenörerna Bertil Falk och Conny Jacobsson träffades och kom på idén – varför inte arrangera en stor mässa för författare, bibliotekarier och litteraturkritiker? ”En mässa som ska ge ilningar i själen”. När den första mässan väl arrangerades, året därpå, blev det en succé.
– Med 5000 besökare och bland andra nobelpristagaren Isac B. Singer som gäst blev Bokmässan i Göteborg mer lyckad än man hade kunnat drömma om, berättar Birgitta Jacobsson Ekblom.
Året därpå anordnades mässan tillsammans med förläggare och bokförlag och även allmänheten var välkommen. Till ”bok– och biblioteksmässan” kom det 25 000 besökare. Sedan dess har det rullat på.
Över 100 000 besökare
– Till bok– och biblioteksmässan kommer det både professionella och allmänhet. Nu är vi uppe i över 100 000 besökare per mässa och vi siktar inte på fler. Nu jobbar vi istället på att höja kvaliteten på mässan, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.
Mässan förnyas hela tiden, men det är också viktigt att behålla populära inslag.
– Besökarna vill gärna känna igen sig, och populära inslag som till exempel Mat & Trädgårdsdelen kommer att finnas kvar. Men det kommer också att bli en hel del nyheter, och det kommer att märkas att det är 25–årsjubileum, säger Birgitta Jacobsson Ekblom hemlighetsfullt.
Starka minnen
År 2007, mitt under pågående Bokmässa, kablades plötsligt fruktansvärda bilder ut över världen. Bilderna kom från Burma, där orange klädda buddhistmunkar gjorde fredligt uppror mot regimen där, men slogs ner av militären. Frågor om yttrandefrihet, pressfrihet, det fria ordet och demokrati kom upp.
– När munkarnas situation i Burma plötsligt blev aktuell så kände vi att i var tvungna att göra något för dem, här på Bokmässan. Vi bestämde hastigt att vi skulle anordna en manifestation för att visa vår sympati, och mitt under pågående mäss–kaos lyckades vi samla över 1000 personer. Bland andra fredspristagaren Desmund Tutu från Sydafrika, som höll ett brandtal – jag tror inte att det var några som gick oberörda från det, berättar Birgitta Jacobsson Ekblom.
Hon kommer även ihåg Bokmässan år 2001, då den hölls bara två dagar efter 11 september–attackerna i New York.
– Först var det tal om att ställa in mässan, men vi tänkte att var ska sådana här allvarliga frågor diskuteras, om inte på en mässa. Vi samlade representanter från alla de stora religionerna och lät dem tillsammans inleda mässan. Enade. Det var mycket speciellt.
Inför årets mässa hoppas vi förstås att ingenting allvarligt ska hända i välden.
– Oavsett, så är Bokmässan ett utmärkt tillfälle för möten och diskussion kring viktiga ämnen. En av våra starkaste sidor är också flexibiliteten och möjligheten att anpassa oss om något händer – det behöver inte vara något negativt. Jag är säker på att årets bokmässa också kommer att bjuda på tillfällen som ger ilningar i själen..., säger Birgitta Jacobsson Ekblom.
Lina Thorén / Minimedia