Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Om Boris gör det här är han ett politiskt geni

Enna Gerin om hårda klappar och en makalös helomvändning

Innan konfettin från Boris Johnsons valskräll ens hunnit lägga sig rapporterar Financial Times att den konservativa regeringen under hans ledning tänker ompröva Torypartiets tio långa år av ekonomisk åtstramningspolitik. Den fumlige jultomten Boris tänker sätta på sig sina röda spenderbyxor och börja bygga riktigt hårda julklappar åt sina nyvunna väljare.

Stora investeringar i infrastruktur står på önskelistan och 1 200 miljarder kronor över fem år ska se till att eftersatta gamla industrisamhällen får känna på riktiga satsningar efter många decennier av vackra ord och brist på handling från politikerna i London.

Här hemma hyllar Dagens industri initiativet och har döpt fenomenet till brobyggarhögern. Om Boris Johnson verkligen använder sitt starka mandat för att göra upp med den strama ekonomiska politiken, och om han menar allvar med att bli en konservativ keynesian för 2020-talet – ja, då är han nog ett politiskt geni.


Man brukar säga att politik handlar om att vinna problemformuleringen och sedan presentera de trovärdigaste lösningarna. I Boris Johnsons fall handlar det om att skapa själva problemet och sen vinna mandat för att lösa det.

Boris var en central figur i att släppa lös hela Brexitkaoset som har polariserat och förlamat Storbritannien i tre och ett halvt år nu. Sen vann han valet på löften om att lösa skitstormen som han själv skapat.

I efterdyningarna av den stora finanskrisen 2008 har Boris konservativa parti fört en hänsynslös nedskärningspolitik som monterat ner stora delar av samhällsservicen och kraftigt försämrat välfärden och trygghetssystemen i Storbritannien. I valrörelsen lyckades dock Boris distansera sig från den hårdföra åtstramningspolitiken genom att anamma delar av Corbyns och Labourpartiets förslag till en mer expansiv finanspolitik.


Detta är en makalös helomvändning av Torypartiets ekonomiska politik. Nyligen har de konservativa drivit på för att maniskt betala av statsskulden till vilket pris som helst. Svältkuren har inneburit 21 000 färre poliser och 11 500 färre brandmän. Minst 750 ungdomsgårdar har stängts, 3 000 busslinjer har lagts ner och avgifterna till universiteten har tredubblats. 15 000 sjukhussängar har försvunnit från det nationella sjukvårdsystemet NHS.

Nu lovar Boris just stora satsningar på den offentliga sjukvården och enorma infrastrukturinvesteringar som möjliggörs av ett treprocentigt budgetunderskott. Ett underskottsmål som kan finansiera många hårda julklappar de närmaste åren till britterna.


Vad får då vi i julklapp av vår socialdemokratiskt ledda mittenregering? Ett fortsatt överskottsmål, en rekordlåg statsskuld och en omfattande välfärdskris med stora nedskärningar ute i landets kommuner och regioner. Lagom till 2022 är säcken välfylld åt tomtetrojkan Jimmie, Ulf och Ebba. God jul!