Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Barndomen är lika i hela världen”

Jeff Kinneys böcker älskas av barn – men själv plågades han som ung

Hans böcker har sålt i 100 miljoner exemplar. Han har blivit bjuden till Barack Obama och läst högt för hans döttrar.

– Jag som först tänkte att jag skrev för vuxna, säger Jeff Kinney, mannen bakom succén ”Dagbok för alla mina fans”.

Amerikanske Jeff Kinney är i Stockholm för att möta fans och medier. När vi ses har han just pratat för massa nyfikna tioåringar. Barn över hela världen, i 44 länder, har fastnat för böckerna om Greg. De är skrivna i dagboksform och fulla av teckningar.

– Greg är den värsta versionen av mig själv i 10-13-årsåldern. Han är rätt misslyckad och klantar sig ofta – absolut ingen förebild. Uppenbarligen är det något med barndomen som är universellt världen över, som gör att barn i olika länder känner igen sig i böckerna.

Hur upplevde du den åldern själv?

– En hemsk ålder, kanske de värsta åren i livet. Vi  bytte stadium i skolan, och gick från trygghet till något som kändes skrämmande. Dessutom var en del killar ungefär dubbelt så långa som jag. Mobbning var ett stort problem.

”Var en iaktagare”

– Jag var ett medelbarn, ingen lärare kommer nog ihåg mig. Jag var en iakttagare och försökte ofta göra mig osynlig. Med böckerna gör jag humor av det jobbiga.

För just komiken är det viktiga, betonar Jeff Kinney:

– Barn ska läsa för att ha kul, läsandet ska inte vara som ett jobb de blir tvingade till. Jag vill få barn att skratta.

Trots fans världen över och inbjudan av två presidenter (Bush och Obama) är Kinney anspråkslös och väldigt lättsam. När han just fått in anka till lunch och vi tidigare pratat om Kalle Anka skrattar han högt åt sammanträffandet:

– Stackare! Nu får jag dåligt samvete. Fast tur att det inte var Musse Pigg som gällde i dag…

Egentligen var Jeff Kinneys dröm att rita serier för nyhetstidningar. Men han refuserades gång på gång. I stället la han åtta år på att få ihop första boken om Greg.

– Från början hade jag 1 300 sidor och runt 15 000 skämt. Dessutom var tanken att det skulle vara en bok för vuxna, med igenkänning från den egna barndomen, berättar han.

Svårare skriva om tjejer

I många intervjuer gör Jeff Kinney en poäng av att han är en så vanlig man. Sedan åratal gift med samma fru, bor i samma hus och lever inget lyxliv.

Något speciellt måste du väl ha som lyckats så enormt bra?

– Nej, det tycker jag inte. Eller jo: att jag är envis och jobbar så otroligt hårt.

Jeff Kinney har två söner, 9 och 11 år. Det händer att han får idéer från deras liv. Däremot tycker han att det är en knepigare att skriva om tjejer.

– Jag har försökt, men det är svårt. Greg i boken förstår sig inte alls på tjejer, utan tycker att de flesta är ungefär likadana. Men jag planerar att skriva något ur en flickas perspektiv, det vore en utmaning.

Han berättar att sönerna reagerar väldigt olika på att pappan är superkändis bland andra barn.

– Min äldste skulle helst vilja att allt runt böckerna skulle försvinna – han vill inte sticka ut. Min yngste är lite blyg och använder mitt författarskap som ett verktyg för att få vänner, och det tycker jag är helt okej!

Följ ämnen i artikeln