Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

”All skit försvinner när jag skriver”

Carlsson, Rudberg och Roslund om sina mörkaste sidor

Christoffer Carlsson, Denise Rudberg och Anders Roslund kom varandra nära i SVT:s serie ”Deckarna”. De beskriver att de känner stor ödmjukhet inför de andras berättelser, och är överens om att många deckarförfattare bär på mörka erfarenheter. De övriga som är med är Börge Hellström, Anna Jansson och Katarina Wennstam.

Svarta hemligheter kommer fram i SVT:s ”Deckarna”. Våld, sexuella övergrepp, psykisk misshandel.

- Det mörka blir kärnan i skrivandet, säger Denise Rudberg.

I ”Deckarna” samlas sex storsäljande författare för att prata om drivkrafter och författarskap. Vi träffade tre av dem.

I det kommande avsnittet berättar Denise Rudberg om hur hon bland annat misshandlades psykiskt under ­uppväxten, något hon alltid dolt.

Denises föräldrar skildes när hon var 5-6 år, och hon bodde främst hos sin mamma. Senare under uppväxten kom en person in i Denise liv.

- Han kom att behandla mig mycket illa.

Denise Rudberg gråter i programmet. Hon minns hur hon kunde kissa på sig av skräck för vad som kunde hända. För de andra författarna berättar hon om när hon skulle börja på en ny skola och var jättenervös: Kvällen innan satt de vid matbordet när han tog en sax och klippte hennes hår kort vid pannan, rakt av.

Vägrade ta mer stryk

Hon säger till Aftonbladet:

- Jag har valt att berätta i programmet eftersom jag vill belysa det oerhört destruktiva och tragiska i psykiskt och fysiskt våld i nära relationer. Utsattheten jag upplevde som barn ska inte kunna ske, vi vuxna måste ta ansvar.

Anders Roslund - ena halvan av succéduon Roslund & Hellström - avslöjar hur hans pappa försökte fostra honom med våld och slag.

- Han tog in mig i finrummet, stängde dörren och slog mig. Jag visste alltid när det var dags.

Både Denise och Anders lyckades sätta stopp som tonåringar. Anders vägrade ta mer stryk. Denises packade en väska en kväll och flyttade till sin pappa.

Besatt av vändpunkter

Christoffer Carlsson, kriminolog som fått pris för ­bästa kriminalroman, tar bland annat upp sin ensamhet som barn.

- Jag trivdes inte alls med den jag var. Ensamhet kan bli väldigt destruktivt. Jag är ­besatt av frågorna kring vändpunkter och vad som formar människor. När jag skriver blir allt tyst och klart, all skit försvinner och jag går helt in i den världen.

Krävs ett personligt mörker för att skriva spänning?

Definitivt oftast, tror alla tre.

- Jag känner nästan ingen författare - oavsett genre - som har en bakgrund som är ”happy go lucky”, säger Denise.

Vågade aldrig berättade

- Det är lika mycket värt om ­någon kan skriva av värme och kärlek, men för mig är det omöjligt, säger Anders Roslund. Pappas våld är själva motorn. I nästan alla böcker jag skrivit finns någon scen där barn utsätts för en vuxens övergrepp. Det blir ett sätt att ta kontroll över våldet. Skrivandet kanaliserar ilskan i stället för att slåss.

Alla tre poängterar att det inte är ”finare” att ha ett tungt ­bagage.

- För många kan det vara roligt att skriva, men själva drivkraften är nästan alltid personlig, säger Christoffer Carlsson.

Denise vågade aldrig berätta för någon om förnedringen hemma. Skammen blev ett tema i hennes böcker, som utspelar sig i eleganta, lyxiga miljöer.

- Jag vill fortsätta rota i den destruktivitet som finns bakom fina fasader.

Terapi i ”bara” tio år

Alla menar att det krävs distans till det svåra för att skriva om det.

- Annars blir det bara gränslöst och trasigt, säger Denise, som själv gått i terapi femton år. De tre skrattar när Anders berättar att han ”bara” gått tio.

De är dock överens om huvudsaken med böckerna är att underhålla.

- Dessutom är jag övertygad om att deckarna bidragit till öppenhet om svåra brott som sexuella övergrepp mot barn och våld mot kvinnor, säger Anders.

Christoffer håller med och tillägger:

- När spänningsromaner är som allra bäst kan de öka förståelsen mellan människor, till exempel brottslingar och vanliga ”Svenssons”.

Läser ingenting - skriver på bok

Namn: Christoffer Carlsson, Denise Rudberg, ­Anders ­Roslund.

Ålder: 28, 43, 54.

Yrke: Författare. ­Christoffer Carlsson även kriminolog.

Familj: Christoffer: Sambo, tre månaders baby. ­Denise: Snart sambo, två barn, två bonusbarn. Anders: Fru, två vuxna barn.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Christoffer: ­Debut ”Fallet Vincent Franke” 2010. Senaste boken ”Den fallande detektiven”.

Denise: Debut: Chick lit­romanen ”Väninnan” 2010. Bytte genre till deckare 2010. Senaste boken ”­Mellan fyra ögon”. Anders: Jobbat som journalist. Första deckaren med Börge Hellström ”Odjuret” 2005. ­Senaste boken ”Björn­dansen” med Stefan Thunberg.

Favoritförfattare: ­Christoffer: Klas Östergren. Denise: John Irving. ­Anders: Stig Larsson - utan ”e”.

Läser just nu: Christoffer: ”Att inte vilja se” av Jan Guillou. Denise: ”Inget, jag skriver precis klart min nya bok.” Anders: ”Stalker” av Lars Kepler.