Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Horkronan blir vatten värd

Auktioneras ut på Musikhjälpens Tradera-sajt

”Vår horkarl till kung” står det på den förfalskade enkronan.

Sedan reklamaren Karl Fredrik Mattsson kom ut som hjärnan bakom konstprojektet ”Kungaexperimentet”, horkarlsmyntet – det som inte riktigt kan kallas förfalskning eftersom myntet inte var ute i handeln – var det som om verket förlorade lite av sin aura.

Osäkerheten när ingen visste vare sig vem som låg bakom eller hur många mynt som fanns gav hela projektet en anarkistisk nerv. Men Mattsson såg sig tvungen att bli offentlig på grund av att alltför många kände till projektet, framför allt en journalist på Svenska Dagbladet.

Så nu, när ett mynt kommer att auktioneras ut på Musikhjälpens tradera-sajt, går projektet vidare in i varumärkesbranschen. Både horkarlsmynten och Musikhjälpens insamlingar får välbehövlig exponering. För vad kan vara godare i en ond värld än att köpa ett stycke konstverk och samtidigt hjälpa barn i slummen att få rent vatten?

Mellan den 10 och 16 december pågår Musikhjälpens kampanj för barnen. Och då kan man alltså buda på myntet, med äkthetsbevis, ask och allt.

Köparen kan bli någon som är ointresserad av kronan som objekt och mer inne på den konceptuella delen av verket. Om hen handlar för den och därmed adderar den till pengaflödet kan ju det hela bli riktigt intressant igen.