Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Ingen konst att äga konsten

Kristoffer Viita ser de kontroversiella konstverken från Guantanamo

Om du målar en tavla på tortyr-resorten Guantanamo Bay tillhör den USA:s regering. Det har USA:s försvarsdepartement fastslagit, och har i veckan hotat att stänga ned utställningen "Ode to the Sea: Art from Guantanamo Bay" med 36 verk från åtta ”enemy combatants” på John Jay College of Criminal Justice på Manhattan.

Det är en ganska blygsam utställning. Säkerhetsvakten på universitet skakar på huvudet som om jag vore en idiot när jag frågar efter ett konstgalleri. Efter mycket om och men hittar jag till slut tavlorna och skulpturerna, upphängda i en anonym korridor, där collegestudenter obrytt dåsar i sofforna.


Den senaste tidens kontroverser har förmodligen gjort mer för att påminna människor om att Gitmo fortfarande är öppet, än om konsten bara hade ignorerats.

Uppgifter i amerikansk media säger att verk i fängelset har bränts, något som förnekats av försvarsdepartementet. Men några har redan konfiskerats, och alla fortsatta utbyten mellan universitet och fängelset har förbjudits.
Muhammed Ansi, som suttit på Guantanamo i 15 år och släpptes fri i januari, har målat av frihetsgudinnan framför ett böljande hav utan att sett statyn i verkligheten. På ett liknande sätt har Moath al-Alwis båtskulptur kommit till, byggd utan referens av kartong, en gammal t-shirt och annat skräp han hittat i sin cell, där han fortfarande befinner sig sedan 15 år utan rättegång.

Det sadistiska intresset från försvarsdepartementet blir inte mindre bisarrt av att de målningarna och skulpturerna stämplats med texten ”APPROVED BY US FORCES”.

Fotnot: En petition för att hindra förstörelsen av konstverken har startats på Change.org.

Följ ämnen i artikeln