Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

”Feminism ska vara rock ’n’ roll”

Succéförfattaren Caitlin Moran blir pressad om hon inte får vara rolig

Caitlin Moran är förvånad över att så många gillar hennes bok. ”Jag skriver om så äckliga och privata saker att jag blev varnad för att mitt rykte och min karriär skulle vara i fara. Men även en massa män läser den och lär sig massor om kvinnor”, säger hon.

FÖRFATTARINTERVJU. Boken ”Konsten att vara kvinna” har blivit en enorm succé.

– Kvinnor som säger att de inte är feminister vet inte vad det betyder, säger Caitlin Moran, som plötsligt blivit idol och eftersökt megastjärna.

– Åh, vilken rolig bok jag läser, du måste läsa den! utropar en kompis.

Hon är inte den första. Och i förra veckan gjorde denna hajpade brittiska författare och journalist ett kort Stockholmsbesök.

”Konsten att vara kvinna” är en mix av självbiografi, feministiskt manifest och krönika. Egentligen är inget nytt under solen – Caitlin Moran skriver om utseendefixering, rätten till abort och dålig porr. Skillnaden är att hon gör det på ett halsbrytande komiskt sätt.

Och hon visar sig vara ungefär som sin text. Vi hinner inte sätta oss förrän hon skämtat om sin baksmälla, orsakad av ett shots­race kvällen innan, och berättat en galen, grov anekdot om oralsex. Sedan drar hon upp kängorna i soffan och svarar livligt och fort.

– Jag vill visa att feminism är kul och bra. I dag ses kvinnlighet som en rad problem som ska lösas genom att spendera enorma summor pengar. Som att livet inte startar förrän vi gått ner fem kilo, varit hos frisören och handlat en trendig garderob. Det är dags att vakna upp och inse att det är briljant att vara kvinna.

Äldst av åtta syskon

Låt mig slå fast: Caitlin Moran är en makalös snabbpratare. Makalös! Att sedan få ner hennes ord på pränt är som att försöka fånga ett vattenfall i ett vattenglas.

Hon växte upp som äldst av ­åtta syskon i en fattig och excentrisk familj.

Redan i tonåren flyttade hon till London och gjorde karriär som musikjournalist.

Var kommer din självkänsla ifrån?

– När jag var fjorton hade jag skrivit en roman. Jag skulle in på ett möte i ett rum fullt av viktiga vuxna. Jag hade stråhatt, lappad klänning och var väldigt fet. Och osäker. Då tänkte jag: ”Jag låtsas vara en som vet vad hon pratar om.” Så har jag fortsatt, tills jag fick bra självkänsla på riktigt. Nu tror jag att jag kan precis allt, haha!

Kanske just därför vågar hon skriva om det mest privata. Som en abort gjord utan skuldkänslor. Men hon är inte ute efter att provocera.

”Feminism är kul”

– Jag vill inte bråka. Jag vill ­bara ta upp sådant som få vågar prata om, och få folk att börja resonera och bli positiva till förändring. ­Feminism är kul, det är rock ’n’ roll.

Humorn har blivit ditt signum. Känner du press att alltid vara rolig?

– Tvärtom, jag blir pressad om jag inte får vara rolig. Till exempel av att diskutera jämställdhet i ett seriöst tv-program. Eller när jag skulle visa mode i ”The Times” och se allvarlig, sexig och mystisk ut. Då kände jag mig väldigt obekväm, säger hon och gör en grimas.

Genomgående i boken finns tanken att kvinnor måste slippa ”förbättra” sig hela tiden. Det är något Caitlin Moran också försöker lära sina döttrar, 9 och 11 år.

– Man behöver inte vara fantastisk dygnet runt. Det är bara ­utmattande. Det räcker att vara artig och trevlig och hålla humöret uppe.

Vad tänker du om kvinnor som säger att de inte är feminister?

– Att de bokstavligen inte vet vad det är. Vill de lämna tillbaka sin rösträtt och låta männen bestämma?

Vet mer

Namn: Caitlin Moran.

Ålder: 37 år.

Yrke: Journalist, författare, manusförfattare.

Familj: Make, två döttrar.

Bostad: Hus i London.

Bakgrund: Jobbat i många år som musik- och tv-journalist. Skriver ­kolumner för ”The Times”. Tilldelades British Press Award för en intervju med Lady Gaga. Skriver nu ­manus till filmversionen av ­”Konsten att vara kvinna”.

Aktuell: Med boken ”Konsten att vara kvinna” ­(Albert Bonniers).

Läser just nu: ”Swimming studies” av Lelanne Shapton.

Favoritförfattare: Truman ­Capote och Edith Nesbit

Är feminismen för humorbefriad?

Förra intervjuade författaren Jan Guillous fråga till Caitlin Moran:

Är ett av feminismens problem att den ­varit så humor­befriad?

– Ja. Men jag förstår de första kvinnokämparnas ilska – de behövde förklara självklarheter som att kvinnor inte är djur. Nu kan vi unna oss att vara mer avslappnade.

Följ ämnen i artikeln