Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Män som lämnar patriarkatet

Mia Blomgrens intervjuer är omistliga

Missa inte Anders. Foto: Mia Blomgren/Sveriges Radio

”Vad är en man?” frågar radiodokumentär-esset Mia Blomgren. Anders, som hon intervjuar, brister ut i gapskratt. Det finns ju inget vettigt svar. Man kan förstås hänvisa till biologiska grundfakta ”men det har väl aldrig räckt”, som Anders säger.

Han är en sympatisk pensionerad barnmorska från Helsingborg, och en av de män som är med i Blomgrens programserie Män om patriarkatet som startar i dag i P1. De medverkande skrev alla till henne efter hennes förra radioserie, Hatar män kvinnor? och hon bestämde sig för att inleda samtal med dem.

I de första tre programmen besöker hon Anders, Jocke och Morgan, som på skilda sätt har tagit avstånd från patriarkatet. För Anders var yrkesvalet helt avgörande. Jocke tycker att han som homosexuell har fått tillgång till kvinnors värld, med närhet och samtal. Morgan har, traumatiserad av sina ungdomsår som dörrvakt på porr- och strippklubbar, flyttat ensam långt ut i norrlandsskogen. Han tycker det är dags att männen lämnar samtliga maktpositioner i samhället till kvinnor.

Med sin egen, på en gång rättframma och lite manipulativa intervjustil, skapar Blomgren en närhet som aldrig blir kladdig. Det är verkligt intressant att lyssna på dessa män. Det fjärde, sista programmet med telefonintervjuer är inte lika bra, men som helhet är serien omistlig. Lyssna!