Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Arkitekturmuseet slarvar med uppdraget

Tappade kompetens efter omorganisering

Arkitekturmuseet kröner tillsammans med Moderna museet den lilla kullen på Skeppsholmen. De har gemensam entré och ett ovanifrån formulerat uppdrag. Där upphör likheterna. Arkitekturmuseet firar femtio år på skuggsidan med en utställning som skulle kunna vara rolig om den inte var så meningslös.

Livsmedel – en utställning med arkitektur och design som livets basvaror pågår till den 6 januari nästa år och härmar en butiksinredning enligt devisen ”arkitektur är lika viktigt som mat”, redovisar statistik med godis och skrubbsvampar, infogar ritningar lite här och där i en obegriplig röra. Innehållet är så frånvarande att man tror sig utsatt för ett skämt.

Arkitekturmuseet har de senaste åren varit föremål för en rejäl omorganisering, bland annat fått ansvar även för design. Fackkunskapen har, om man ska tro en debattartikel i tidskriften Arkitekten, lämnat huset och ersatts av personer med helt annan kompetens.

Stadsbyggnad och arkitektur engagerar väldigt många, se bara på Slussen-debatten. Det handlar om våra gemensamma behov (något man möjligen försökt gestalta i pågående utställning) vilket betyder att ett museum har en otroligt spännande, och bred, uppgift. Det som nu sker är inte bara ansvarslöst, det är snudd på skandal. Eller så saknar jag bara humor.