Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Är du homo - undvik för guds skull Ukraina

Nytt lagförslag ger regimen ökad makt över press och medborgare

Vår taxichaufför pekar ut den vackra Mariinskij-parken i Kiev när vi åker förbi. Ett perfekt ställe för en promenad, förklarar han.

Han har verkligen rätt. På helgerna samlas Kiev-borna i massor för att promenera längs banken ovanför Dneprs stränder. En av världens vackrast belägna fotbollsarenor – Dynamo Kievs – ligger nedsänkt bland de lummiga kullarna.

– Men var försiktiga! På nätterna är det homosexuella här!

Homofobin, och här kan man verkligen tala om fobi – en ren skräck för homosexuella, sitter djupt i Ukraina.

Kampen mot homosexualitet – som varit lagligt i blott 20 år – underblåses främst av den ortodoxa kyrkan. En kyrka som anser sig vara inbegripen i ett konservativt kulturkrig med den liberala västvärlden. Dagen efter vi passerat Marinskijparken håller munkarna från Lavraklostret en liten demonstration mot vad de kallar ”europeisk tolerans”.

Och kyrkans kulturkamp har letat sig in i den förvirrade ukrainska politiken.

Yttrandefrihetsutskottet i Ukrainas parlament har nyligen lämnat ett lagförslag som ska behandlas under denna vecka. Förslaget vill förändra både de etiska reglerna för medierna och brottsbalken. Enligt lagförslaget ska all information om homosexualitet förbjudas.

Det vore ett dråpslag mot yttrandefriheten och en markering att de som misshandlade ledaren för Kievs prideparad för två veckor sedan, agerade i statens intresse.