Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Konsumtionens samvetsfånge

Martin Aagård om gripandet av den siste piraten – Fredrik Neij

Fredrik Neij på den thailändska polisens presskonferens.

Fredrik Neij har gripits på gränsen mellan Laos och Thailand.

Efter fyra år på fri fot arresterades den av Pirate Bays grundare som längst lyckades hålla sig undan rättvisan.

De thailändska myndigheterna gjorde stor affär av sitt tillslag under en presskonferens där de bland annat förklarade att Neij passerat samma gränspostering 27 gånger tidigare.

Men nu var det slut.

Och visst är det en symbolisk händelse när den allra siste piraten grips någonstans i Söderhavet.

Man kan tycka vad man vill om fildelningen. Den krossade många hängivna mellanstora skivbolag och knuffade artisterna i händerna på snyltiga entreprenörer som Spotify. De frihetliga ideal de stoltserade med var stundtals lite väl nyliberala.

Men oavsett vad man anser om själva Pirate bay och de politiska åsikter som formades i miljön kring dem så kan man knappast förneka att Fredrik Neij och hans kumpaner är de främsta representanterna för Internets stora frihetliga epok. Den era som började på 90-talet och som fick ett abrubt slut med rättegången 2009.

Det var en kulturellt omvälvande tid då allt tycktes möjligt. Gamla institutioner skulle vältas över ända. Hierarkier skulle störtas. All auktoritär kultursyn skulle bort och den deltagande medborgaren skulle fram.

Vi var inte längre kulturkonsumenter. Vi skapade våra egna kulturella lagar.

Det var en sant humanistisk revolt.

Och allt byggde på en grundläggande egenskap hos det tidiga Internet – vi kunde vara anonyma.

Idag är vi identifierade vart vi än vänder oss. Ingen sajt är längre intresserad av anonyma besökare. Vi ska logga in, lämna våra uppgifter, svara på frågor. Allt för att få en bättre konsumtionsupplevelse, mer målinriktad reklam och för att uppgifterna om oss ska kunna säljas vidare. Vi har fått husarrest i ett digitalt köpcentrum.

Så visst har det varit en liten tröst att Fredrik Neij samtidigt suttit under en palm på en söderhavsö och pimplat rom, eller vad han nu haft för sig. Han gav troligen inte en massa appar åtkomst till Platstjänster i alla fall.

Den ansvarige polischefen Chartchai Eimsaeng berättar för AP att amerikanska filmföretag anlitat en thailändsk advokatbyrå för att spåra upp Fredrik Neij. Byrån delade ut foton till gränspolisen och han identifierades bland annat tack vare att han hade samma t-shirt som på bilden.

Det var som sagt en symbolisk händelse.

Glöm NSA. Ingen kan vara hemlig när de kommersiella krafterna bestämt sig för att ta reda på var du befinner dig.

Fredrik Neij är konsumtionens samvetsfånge.