Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Merethe Lindstrøm får Nordiska rådets litteraturpris 2011

Från Sexorcism till tystnad i Merethe Lindstrøms berättelser

Merethe Lindstrøm, född 1963

”Dager i stillhetens historie”.

Så heter den bästa nordiska romanen 2011.

Ikväll fick den hyllade berättelsen om läraren Astrid och hennes tyste make Simon Nordiska rådets litteraturpris.

Den norska författaren Merethe Lindstrøm vann bland annat över de svenska kandidaterna Katarina Frostenson och Eva-Marie Liffner.

Merethe Lindstrøm som är född 1963 i Bergen debuterade redan 20 år gammal med novellsamlingen Sexorcisten og andre fortellinger (1983). Sedan dess har hon fortsatt att varva novellsamlingar med romaner och har också författat en barnbok.

Mest uppmärksammad har hon blivit för novellsamlingarna Svømme under vann (1994) och Gjestene (2007) som också nominerades till Nordiska rådets pris. Merethe Lindstrøm fick det prestigefyllda Dobloug-priset för sitt författarskap 2008.

Dager i stillhetens historie, som utspelar sig i den norska staden Bergen, handlar om läraren Astrid vars make Simon, en pensionerad läkare, börjar dra sig undan och slutar prata. Han är på väg in i demensen.

I romanen figurerar även parets lettiska piga Marija.

Norska Aftenposten menade att romanen, som ännu inte översatts till svenska, var ”årets fynd”. Dagbladet kallade den ”ett mästerverk”. Tidigare i år belönades den med det norska kritikerpriset som Lindstrøm knep i konkurrens med Karl-Ove Knausgårds sista roman i bokserien Min kamp.