Tre enkla steg – så blir du självförsörjande på ingefära
Uppdaterad 2019-01-29 | Publicerad 2018-02-15
Ingefäran är roten som hyllas som supermat och sägs ha alla möjliga hälsofördelar.
Ingefäran är dessutom rekordenkel att odla hemma själv, oavsett om du bor i hus på landet eller i lägenhet i stan.
Tre enkla steg och du behöver aldrig vara utan ingefära igen.
I smoothies, som krydda i mat, eller som godis. Antalet användningsområden hos ingefäran tycks övertrumfas enbart av dess hälsoföredelar.
Roten sägs höja immunförsvaret och är hett efterfrågad inte minst i influensa- och förkylningstider.
Ingefäran tillhör dock en av matvarorna du bara behöver handla en gång. Så här enkelt blir du självförsörjande på ingefära:
1. Gå ner till Ica
Du köper en helt vanlig ingefärsbit på mataffären. Välj den ekologiska – ”vanlig” ingefära kan ha svårt att börja gro på grund av hård besprutning.
Ett extra plus är om du lyckas hitta en bit med gröna horn – då har den redan börjat förebereda sig och kommer börja gro snabbare.
2. Dränk roten i vatten
Blötlägg ingefärsbiten i vatten över natten.
3. Sätt i jord
Dagen därpå ska ingefäran ner i jorden, de gröna skotten ska sticka upp en bit. Välj en rymlig kruka som din ingefära har rum att bre ut sig i. Rötterna växer nämligen på bredden.
Bonus – tips och trix:
- Ingefäran passar utmärkt att sätta i mars.
- Vattna försiktigt, roten ruttnar lätt om den blir blöt. Jorden ska vara fuktig, tillsätt gärna näring när du vattnar.
- Låt den stå varmt och ljust, men flytta den från fönstret när de starka strålarna börjar leta sig in framåt våren.
- Efter cirka tre månader bör du kunna börja skörda din alldeles egen superrot.