Bosse Rappne tipsar: Så får du kvarterets tjusigaste trädgård
Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2017-05-13
Vår, värme, växtlighet.
Trio som skapar trädgårdsentusiasm och förväntningar.
Trädgårdsmästare Bosse Rappne har anfallssplanen klar för sig.
– Ha inte för bråttom. Låt var sak och växt ta sin tid. Njut av tillvaro och trädgården.
En sällsynt långrandig vårvinter är till ända. Efter veckor av snöglopp, nordanvind och nattfrost stundar varmare tider.
– Ja, det har varit segt. Men samtidigt måste jag erkänna att det känns rätt bra att det fortfarande, i vecka 19, inte är mer sommarlikt. Då är klimatförändringen förhoppningsvis inte så långt gången ändå, säger Bosse Rappne som äger och driver Ulriksdals Slottsträdgård.
Så när den gröna säsongen rullar igång ber vi Bosse Rappne om tio handfasta tips och goda råd.
1) Jordförbättra
– Gräv först i jorden och jordförbättra rabatten i stället för att plantera. Plantera kan du göra ända till det blir tjäle. Att förbättra strukturen på jorden är viktigare. Varje år. Bäst är kompostjord. Använd inte konstgödsel. Har du inte kompostjord köp barkmull, med lite grusig konsistens, till en lerjord eller kogödsel på säck till en sandjord. Lägg eller strö på ett par tre centimeter på befintlig jord.
2) Rensa ogräs
– I en bra och jordförbättrad jord är det överlägset mycket enklare att rensa bort ogräs. Använd inte kemikalier. Ta ogräset när det är litet innan rotsystemet blivit för kraftigt. Låt gärna ogräs som inte blommat ligga kvar i rabatten. På tio dagar förmultnar det och blir en tillgång.
3) Planera din rabatt
– Vad finns redan och vad vill du ha? En riktigt frodig och tät rabatt blir ofta både snyggare och är definitivt mer lättskött. När rabatten framåt midsommar blommar som bäst tränger inget ljus ner till eventuellt ogräs.
4) Skaffa och placera kantjärn
– I särklass bästa lösningen för att skilja rabatt eller grusgång från gräsmattan och göra det så lättskött som möjligt. Slå ner kantjärnet ordentligt. Låt det sticka upp ett par centimeter ovanför grässvålen så gräsrötterna inte kan växa in.
5) Rensa grusgång eller uteplats
– Plocka ogräs och maskrosor så tidigt som möjligt. När de vuxit till sig o fått rotsystem är det svårare. Med bra verktyg och för hand. Ett alternativ för en större yta är gasolbrännare som är effektivt. Men låt bli kemiska medel. De når grundvattnet om 20 år.
6) Beskär rosor – inget annat
– När risken för nattfrost är slut och björklöven syns som små musöron (5–10 mm), kan man beskära rosorna. De har frusit under vintern så klipp bort döda grenar. Fram till midsommar sker savstigningen för träd och buskar så spar övrig beskärning till JAS-perioden (juli, augusti, september).
7) Plantera inomhus eller i växthus
– Ha inte för bråttom att plantera utomhus. Börja inomhus eller i växthus. Ta lite åt gången. Låt inte växterna plötsligt byta miljö från 20 grader till bara ett par. Avhärda. Vänj växterna vid utomhustemperaturen en vecka. Ställ ut på dagarna och ta in på kvällarna. Här på Slottsträdgården kommer vi att plantera ända fram till midsommar, säger Bosse Rappne.
8) Lägg täckväv
– Är det risk för frost. Lägg en vit odlingsduk över växterna så det blir varmare.
9) Klipp inte gräsmattan för kort
– Rensa. När det sedan blir dags att klippa gräsmattan, klipp inte kortare än fyra-fem centimeter. Jag förordar robotgräsklippare. Låt gräsklippet ligga kvar. Gödsla med hönsgödsel.
10) Se till att du har bra verktyg
– Med bra och funktionsdugliga verktyg blir trädgårdsarbetet både roligare och enklare. Värt varenda krona. Och se upp när du använder till exempel gräsklippare och trimmer som kan skada trädstammar och buskar.