Bosse Rappne: Nu ska träd och buskar beskäras
Uppdaterad 2020-04-15 | Publicerad 2017-06-30
Trädgårdsårets tredje kvartal är extra spännade och intressant.
Bland mycket annat är det dags att beskära växtligheten.
Så vi tar ett augustivarv med sekatör och trädgårdsmästare Bosse Rappne, och får en kurs i hur vi beskär träd på bästa sätt.
I trädgårdsbranschen sammanfattas juli, augusti och september numera som JAS-perioden. En relativt ny benämning då beskärning av nästan alla träd och buskar förordas.
Gammal kvarleva
– Det är så mycket bättre för träd och buskar att bli beskurna under JAS-perioden då de fortfarande växer. Då kan de också läka sår vilket minskar risk för svampsjukdomar och virus, säger Bosse Rappne som driver Ulriksdals slottsträdgård.
Tidigare ansågs vintern och vårvintern vara bästa tiden för beskärningen – ett vanligt misstag. Men det var en kvarleva från det gamla bondesamhället då lantarbetare och trädgårdsmästare inte hade något annat att syssla med vintertid.
Hur gör jag beskärningen?
– Börja med fruktträden. Vattenskotten på äppelträden till exempel. Klipp bort unga skott som växer rakt upp i kronan. De växer annars vidare och en massa blad skymmer frukten från solens ljus. Frukten blir ju som godast om den mognar och får hög sötma, konstaterar Bosse Rappne.
Är det bara att klippa rätt av?
– Nej, klipp inte bort den ansvällan som sitter alldeles intill stammen och kallas för grenkrage. Finns grenkragen kvar bildar trädet antibakteriella ämnen och får inte svampsjukdomar lika lätt. Med grenkragen tar det ett par år men så sluter det tätt och du undviker röta i trädet. (Studera bildserien här ovan.) Klipp också bort det som är torrt o dött.
Om det är grövre grenar?
– Använd såg. Gör först ett mindre jack i grenen underifrån och såga sen av den ovanifrån. Annars kan grenen bli för tung och faller med fläkskada på barken som följd, svarar Rappne och föreslår att man sågar en riktigt stor gren i omgångar.
Sprid inte smittan
Den vanligaste sjukdomen bland träd är kräfta. Det syns att trädet är skadat men det tar många år innan det dör. Men se upp med smittspridning.
– Gör till regel att göra rent sekatören eller sågen när du byter träd eller växt. Använd en svamp och rödsprit. Annars kan du faktiskt sprida smittan vidare, säger Bosse Rappne.
Häcken?
– Sommarbeskärs. Klipp med häcksax, manuell eller batteridriven, den form och höjd du önskar. Sidskotten i bladfästena förgrenar sig och den blir tätare. Klipp på känsla eller spänn upp snören om för riktigt raka linjer, säger Bosse Rappne och höjer ett varningens finger.
– Se upp med Tujahäckar. Om du glömmer klippa en tuja, som har genomgående stam, några år och den blir bred och hög kan du inte rädda den. Den skjuter inte sidoskott på samma vis och när den till slut klipps ner blir den gles och ful.
Prydnadsbuskarna?
– Gallra och föryngra. En friväxande häck, med planterade buskar är den mest lättskötta delen av trädgården. Här räcker det att gå in vart tredje år och rensa bort de äldsta kvistarna eller de med den grövsta barken. De unga nya kvistarna i botten, rotskotten, behöver ju ljus och växtkraft. Ta bort växtlighet som inte hör dit, avslutar Bosse Rappne och delar grovhugget in trädgårdslivet i tre cykler.
Först flyttar man till hus och trädgård med småbarn och prioriterar stor gräsmatta och mycket lekyta.
När barnen är utflugna smyger trädgårdsintresset fram och med perrenner, rabatter och rosor som följd. Roligt men ganska mycket skötsel.
Lite äldre orkar man inte med lika mycket trädgårdsarbete så det blir mer buskar och mer lättskött.
– Var man än befinner sig. JAS-månaderna är bästa tiden för trädgårdsarbete.