Så hittar du svamp i skogen
Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2017-09-13
Nu är det äntligen svamptider.
Gå ut i naturen och plocka korgen full.
Svampkonsulenten Cecilia Hultqvist delar med sig av sina bästa tips.
Svampkonsulenten Cecilia Hultqvist är en inbiten svampfantast och har arbetat som svampkonsulent i nästan 10 år. Nu delar hon med sig av de bästa knepen för att få korgen full av svamp i skogen.
1. Leta i rätt skog
Olika svampar växer i olika skogar. Ta reda på vilken typ av skog du ska besöka beroende på vilken svamp du vill plocka.
– Om du vill hitta blomkålssvamp, till exempel, måste du leta i tallskog för att de växer där. Vill du ha björksopp måste du leta där det finns björkar och så vidare, berättar Cecilia Hultqvist.
Kantareller å andra sidan växer i flera olika typer av skog och är inte bunden till ett speciellt träd.
2. Sök dig till fuktiga områden
Där det har regnat är det större chans att hitta svamp. Cirka två veckor efter regnet börjar svampen titta upp.
– Jag brukar titta på väderkartan och ta reda på var det har varit mycket nederbörd, sen åker jag till en skog i det området, tipsar Cecilia Hultqvist.
3. Åk till en gammal skog
– Åk till en gammal skog, där är artrikedomen mycket större och där kan man hitta mycket mer och roliga saker, säger Cecilia Hultqvist.
4. Ta med ett barn
Svampkonsulenten rekommenderar vidare att ta med ett barn på utflykten, de är nämligen ofta väldigt bra på att hitta svamp.
– De är kortare och nyfiknare än vi och röjer runt nere vid marken, säger Cecilia Hultquist.
5. Använd gps
För att inte gå vilse i skogen kan det vara bra att ha med dig en gps. Det är också ett bra trick för att våga gå längre ut i skogen och därmed hitta fler orörda platser.
– Då kan du gå till ställen där inte alla andra redan har trampat runt, säger Cecilia Hultqvist.
Tänk på det här
Ta med dig en kniv och en korg när du är ute och plockar. Att plocka i plastpåse kan göra att svampen blir dålig innan du kommer hem. Grovrensa svampen med en gång och plocka bara fräscha svampar, på så vis håller du svamparna rena och underlättar rensningen innan du ska tillaga svampen.
Låt små svampar få stå kvar i skogen och växa till sig och undvik de allra största eftersom de kan vara angripna av insekter.
Cecilia Hultqvist tipsar om att gå med i ett svampforum på Facebook för att få svar på dina frågor och rekommenderar att du tar med dig en svampbok ut i skogen för att kontrollera att du plockar rätt svampar.
– En bra svampbok är A och O. Den måste vara uppdaterad, det händer saker hela tiden. Matvärdet omvärderas och sånt som vi åt förr kan idag klassas som giftsvampar, berättar hon.