Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Därför firar vi halloween

Så påverkas högtiden av pandemin

Uppdaterad 2022-10-21 | Publicerad 2018-10-11

Bus eller godis, på Halloween klär barnen ut sig.

Hur är det nu, när kan vi släppa iväg ungarna på ”bus eller godis”? Varje år är det samma sak. Kommer Halloween att krocka med Alla helgons dag eller är det olika dagar? Och varför firar vi egentligen Halloween?

Frågorna är många, vi har svaren.

Rätt som det är står ett gäng läskiga små figurer och ringer på dörren. Bus eller godis! Det är halloween igen. Men varför firar vi egentligen halloween – är det inte bara amerikanskt trams?

Nej – här sedan ett par årtionden tillbaka firas högtiden ordentligt i Sverige. Här har vi samlat allt du behöver veta om den kusliga festen.

När är halloween 2022?

Halloween firas alltid den 31 oktober.

I år infaller Halloween på en söndag. Alla helgons dag firas i år lördagen efter, den 6 november.

Vad är skillnaden på Halloween och Alla helgons dag?

Både Halloween och Allhelgona uppstod för att minnas de döda, men medan Allhelgona-firandena har sitt ursprung inom kristendomen är Halloween en keltisk högtid från Irland och Skottland.

Under allhelgonahelgen ser traditionen ut så att vi minns de döda, och många tänder ljus på gravstenar runt om i Sverige. För en del kan det uppfattas som stötande att fira halloween under den helgen.

Varför firar vi Halloween?

Halloween är inte ursprungligen en amerikansk tradition som det är lätt att tro. Firandet har sitt ursprung på Irland och till viss del Skottland, och den keltiska helgen Samhain, då man trodde att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till halloween.

Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan.

Högtiden spreds till USA via irländska emigranter under 1840-talet.

Namnet Halloween kommer från uttrycket ”All hallows eve”, som betyder alla helgons afton.

I Sverige började Halloween inte uppmärksammas ordentligt förrän i början av 1990-talet, efter inspiration från amerikanska filmer och TV-serier.

Vissa menar också att Harry Potter-böckerna starkt bidrog till att firandet tog fart här.

Hur populär är högtiden?

Halloween har kommit för att stanna, kan man väl säga. Allra populärast är högtiden bland de unga där 8 av 10 uppmärksammar Halloween, enligt Svensk Handels undersökning från 2019.

Framförallt ökar försäljningen av godis, ljus, pumpor och maskeradkläder. Det gör att drygt var tredje butik satsar på en kampanj i samband med Halloween. Den genomsnittliga svenska Halloweenfiraren lägger nära 300 kronor på högtiden.

Pizza, korv och hamburgare förvandlas lätt till något helt annat.

Vad äter man på Halloween?

Det finns inga speciella rätter som hör till Halloween, däremot finns en rad recept på fyndiga och läskiga rätter att bjuda på. Vad sägs om exempelvis häxans fingrar med grönmögligt potatismos, hamburgare med huggtänder eller spöklik pizza?

Recepten på mat till Halloween hittar du här.

Varför har man pumpor på Halloween?

Pumporna började användas vid Halloween i samband med att traditionen fick fäste i USA vid slutet av 1800-talet. Anledningen är enkel – tillgången på pumpor var riklig under slutet av oktober.

Vill du fixa din egenkarvade pumpa? Följ vår guide här.

När går man "bus eller godis"?

En av Halloweenfirandets främsta traditioner är att barn klär ut sig i läskiga kostymer och knackar på hos grannar och säger ”bus eller godis”. Uttrycket kommer från engelskans trick or treat.

Det finns inte ett exakt datum när detta ska ske, enligt den amerikanska traditionen är det på själva Halloween, 31 oktober. Men i Sverige är det lite olika.

Tanken är att om barnen inte får något godis så gör de något bus i stället. Till exempel sprejar raklödder på dörrhandtaget.

Läs mer om barnens firande av Halloween här.

Om halloween infaller mitt i veckan flyttar vi ofta firandet till en närliggande helg.

Här kan du läsa alla våra läskiga artiklar om halloween:

Om halloween infaller mitt i veckan flyttar vi ofta firandet till en närliggande helg.

Undrar du varför andra högtider firas?

Följ ämnen i artikeln