Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Viola

Lyft TUNGT

Publicerad 2014-10-28

Jona, 37: ”Träningen gör mig så mycket starkare!”

HUR GÖR MAN? Tyngdlyftning handlar enkelt förklarat om att förflytta en skivstång med vikter, från golvet till över huvudet på raka armar. I dagens tyngdlyftning finns två sätt att göra detta på:
Ryck – stången lyfts i en rörelse från marken till raka armar över huvudet.
Stöt – stången lyfts först från marken till bröstet/axlarna. Sedan stöts den över huvudet, till raka armar.

Vem vill inte bli snabb, stark, rörlig, explosiv och få bättre kroppskontroll på samma gång, med bara två övningar?

Wellness har tittat närmare på höstens hetaste träningsform – tyngdlyftning.

Du har kanske sett dem: killarna och tjejerna i skor med liten klack som häckar vid skivstängerna på gymmet. Tyngdlyftningen har plötsligt spridit sig från de klassiska atletklubbarna hela vägen in i våra vanliga gym, där alla som vill vara först med det senaste försöker lära sig att bemästra de eleganta lyften ryck och stöt.

Inte minst är det många tjejer som just nu tar upp den traditionellt mansdominerade sporten. Christina Mård är tyngdlyftningsentusiast, tränare och före detta aktiv med flera SM-guld i bagaget. När hon började för 30 år sedan var det annorlunda. Då var hon ganska ensam tjej:

– Kanske var vi tio tjejer i Sverige som åkte runt på tävlingar och mötte varandra, berättar hon. Sedan dess har det ökat stegvis. Framför allt de senaste två åren har intresset blivit mycket större.

Koordinationen en utmaning

Tyngdlyftningen är en av de äldsta grenarna i de olympiska spelen, och kallas ofta även olympiska lyft. Redan när de moderna tävlingarna startade 1896 i Aten fanns den med på programmet. Dock skulle det dröja ända till Sydney 2000 innan tjejer fick tävla om OS-medaljer i tyngdlyftning.

På tävling ställer lyftarna upp i olika viktklasser och utför tre ryck och tre stötar. Träningen är mer varierad, med ungefär lika delar teknik- som styrkeövning. Den som är ny får ofta börja med väldigt lätta vikter, eller bara ett kvastskaft i stället för stång.

– En del lär sig på några pass, andra får kämpa längre, säger Christina. Den stora utmaningen är ofta koordinationen. Att veta var armarna och benen är och vad kroppen gör. Men det är också det jag tycker är så fascinerande med tyngdlyftningen, att det alltid finns nya saker att upptäcka. Jag har hållit på länge men utvecklas fortfarande.

Intresset sprider sig

Jacob Gudiol är sjukgymnast och driver bloggarna Träna styrka och Träningslära. Han gillar tyngdlyftning, tränar själv och har även tävlat. Han ser det ökade intresset för sporten som del av en större strömning.

– Det pågår en allmän trend kring mer skivstångsträning inom fitnessvärlden, säger han. När det gäller just tyngdlyftningen är det nog mycket crossfit och inspirationsbilder som sprids i sociala medier som varit viktiga för att höja folks intresse.

Tyngdlyftningen är en stor del av crossfit, där ryck och stöt ofta varvas med konditionshöjande övningar eller utförs i högt tempo. Fotbolls- och hockeyspelare och många andra idrottare använder också lyften som komplement.

– Den stora fördelen med tyngdlyftningen är att de båda lyften, till skillnad från de flesta andra övningar, tränar stora delar av kroppen på en gång, säger Jacob Gudiol. Den är också bra för att utveckla sin explosivitet. Särskilt när man börjar komma upp i medelåldern blir explosiviteten sämre, och då är det viktigt att jobba med den för att till exempel minska risken att falla om man halkar till.

Du blir tåligare

En vanlig missuppfattning, inte minst bland tjejer, är att du snabbt blir väldigt biffig av tyngdlyftning. I själva verket går de flesta som börjar varken upp eller ner särskilt mycket i vikt. Men alla blir starkare. Christina Mård menar att de största fysiska vinsterna med tyngdlyftningen är lika funktionella i livet i stort som vid skivstången.

– Många kvinnor är mycket svagare i överkroppen än vad män är, men lyften stärker armar och rygg. Du kan skotta snö och lyfta skyffeln, och tränar du lite extra kan du slänga upp något tungt på takräcket också. Du blir tåligare av att träna tyngdlyftning. Och så är det himla kul!

Namn: Jona Elings Knutsson.
Ålder: 37. 
Yrke: Läkare.
Familj: Man och tre barn.
Bor: Stockholm.

”Jag ska hålla på i 30 år till”

En skada utmanade Jona Elings Knutsson, 37, att tänka nytt. I stället för löpning och gympapass hittade hon tyngdlyftningen.

– Träningen gör mig så mycket starkare.

– Allt började med att jag fick ont i foten och inte kunde springa. I stället började jag styrketräna och efter ett tag upptäckte jag att det fanns en tyngdlyftningsklubb precis där jag bor, berättar Jona Elings Kuntsson, som nu har kört ryck och stöt i två år.

Lokalen där hon i dag tillbringar fyra en och en halvtimmespass i veckan ligger på minus tre trappor och kallas Gruvan. Men trots att det kanske låter tufft och hårt beskriver Jona stämningen på klubben som väldigt bra, med massor av tjejer och killar i alla åldrar.

– Vår yngsta medlem är 8 år och vår äldsta 70. Den stora spridningen i åldrar sätter verkligen stämningen, det märks så tydligt att tyngdlyftning är hela livets sport.

När Jona var ny fick hon tips och råd på hur hon kunde börja öva, först med ett kvastskaft och sedan med en lätt stång.

Stor skillnad i kroppen

Efter en dryg månad kunde hon både rycka och stöta, och lika snabbt som hon lärde sig den mest grundläggande tekniken märkte hon också en stor skillnad i kroppen.

– Jag hade inte ont längre. Innan hade jag, som så många andra, lite småkrämpor, ont i nacke och rygg. Men när jag började lyfta märkte jag snabbt att problemen försvann, antagligen tack vare att träningen gjorde mig så mycket starkare.

I dag har Jona ett helt gäng kompisar som hon ser till att träna samtidigt som. Att titta på andra som lyfter, se med vilken rytm andra rör sig och att ge varandra tips och råd gör den ofta ensamma träningen roligare och mer utvecklande.

– Vi är ett gäng veterandamer som känner varandra bra och vet varandras styrkor och svagheter. Vi kan peppa varandra på rätt sätt. Nu brukar jag säga att jag ska hålla på med tyngdlyftning i 30 år till. Det är lite som för surfare, som tillbringar hela livet med att söka den perfekta vågen. Som tyngdlyftare blir man besatt av att hitta det perfekta lyftet.

JONAS TIPS TILL DIG SOM VILL BÖRJA TYNGDLYFTA

Foto: THINKSTOCK

 Bli medlem i en tyngdlyftningsklubb.

Det är mycket svårare att lära sig tekniken på ett vanligt gym.

 Gå på en tävling. Så får du en känsla för de mentala utmaningarna och spänningen i sporten.

 Tjuvstarta med styrketräning. Öva knäböj med lätt stång och stärk upp rygg, mage och ben.

Sara Martinsson

Följ ämnen i artikeln