Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Har du fetma-genen?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-25

Forskare har identifierat 32 gener som ligger bakom fetma.

Och alla anlagen påverkar i stort sett samma sak: din aptit.

Här är symtomen som avslöjar om du har ”fel” DNA.

Varför blir vissa överviktiga, och andra inte? Hur kommer det sig att en del kan äta bullar utan att bli tjocka, medan andra tycks lägga på sig trots att de äter nyttigt? Frågan har gäckat forskarna i många år. Den senaste tiden har flera genombrott gjorts. 32 gener har identifierats som kan förknippas med övervikt. Och alla har de, direkt eller indirekt, med aptiten att göra.

Störd aptitreglering

Claude Marcus är professor vid Karolinska institutet i Stockholm. Han hävdar att fetma-anlagen är en av de vanligare orsakerna till övervikt hos barn:

– Vi ser det redan i tidig ålder på Överviktsenheten. Vissa barn blir mätta på fyra köttbullar, medan andra inte verkar ha någon botten.

– Många gånger är föräldrarna först stolta över att deras son eller dotter kan äta så mycket, men senare blir det ett problem, säger han.

Inre reglering

De genetiska avvikelserna påverkar kroppens ”kaloriminne”. Kort uttryckt har vi en egen, inre reglering som normalt håller koll på hur mycket mat vi stoppat i oss. Om vi överäter en kväll, är hungersuget mindre dagen därpå. På det sättet behåller kroppen ungefär samma vikt, även om vi äter onyttigt ibland. Men hos personer som har störd aptitreglering kommer inte mättnadssignalerna fram till hjärnan lika snabbt. Resultatet blir för stora och för många portioner.

– När det fungerar optimalt kan du exempelvis älska kanelbullar, men ändå nöja dig med två. Om det inte fungerar kanske du äter dubbelt så många, säger Claude Marcus.

”Rucka inte på rutinerna”

Om man lider av aptitstörningar är det viktigt att begränsa kalorierna, genom att föra dagbok eller väga portionerna.

– Men det avgjort viktigaste är att äta regelbundet på samma tider varje dag. Om du ruckar på rutinerna, och äter för lite vid ett tillfälle, blir det lätt att ta betydligt mer vid nästa. Då är det lätt att tappa kontrollen.

Däremot vill han ta död på två vanliga matmyter om viktminskning.

– Det finns inget bevis för att det är bättre att äta sex gånger om dagen än tre. Ibland är det tvärtom: Det gör att du går till kylskåpet för ofta.

Och du behöver inte äta överdrivet varierat heller.

– Det leder också till att vi äter mer. Ät lite småtråkigt, säger Claude Marcus.

Undvik läsk helt

En sak att tänka på är att välja rätt livsmedel. Läsk bör du undvika, eftersom kroppen har svårt att hålla räkningen på kalorier från drycker.

– Satsa på fullkornsbröd, frukt, grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Fibrer gör att kolhydraterna tas upp långsammare från blodet. Då håller vi oss mätta längre.

Det kan också ge resultat att välja fetter med omsorg.

– Det finns visst stöd för att omega-3-fetter kan ha effekter på vikten, säger Claude Marcus.