Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Morot ökar risk för cancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-06

Extra tillskott av betakaroten, a-vitaminämnet i morötter, ökar risken att drabbas av lungcancer.

Och den förhöjda risken håller i sig flera år, visar ny forskning.

Men det krävs att man äter en hel del morötter för att hamna i riskzonen.

Att betakaroten, ett förstadium till A-vitamin- ökar risken för lungcancer har visats av studier sedan tidigare.

Men nu har forskare konstaterat att de skadliga effekterna av extra tillskott av betakaroten håller i sig länge, skriver Svenska Dagbladet.

Sammanlagt 50 000 personer deltog i de två ursprungliga undersökningarna som genomfördes i början av 90-talet i Finland och USA.

I den ena undersökningen ingick 18 000 personer, där halva testgruppen fick äta 30 milligram betakaroten varje dag. Det är mer än 30 gånger mer än det rekommenderade dagliga intaget. Den andra hälften av testgruppen fick sockerpiller.

Två kilo om dagen

Bägge undersökningarna avbröts i förtid sedan det konstaterats en markant ökning av antalet lungcancerfall hos dem som fått vitamintillskottet.

Risken att drabbas av lungcancer ökade med 28 procent, enligt Journal of the National Cancer Institut.

Och de skadliga effekterna sitter kvar flera år efter intaget, enligt de uppföljande studier som nu offentliggjorts.

Den förhöjda risken för lungcancer är som störst tre år efteråt.

Betakaroten finns i bland annat morötter. Hundra gram morot innehåller 1,6 milligram betakaroten. Det krävs allstå att man äter närmare två kilo morötter om dagen för att komma upp i de mängder betakaroten som testgruppen fick i sig varje dag.

Fredrik Rundkvist