Minska diabetesrisk med sallad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-29

En tallrik sallad kan sänka ditt blodtryck och minska riskerna för diabetes.

Det visar en ny studie vid Karolinska Institutet.

– Vi upptäckte av en slump att nitrat-rika grönsaker omvandlas till kväveoxid i kroppen, vilket förbättrar det metabola syndromet, säger Jon Lundberg, professor i farmakologi och en av forskarna bakom studien.

Fetma och övervikt är ett av västvärldens största problem. De senaste 50 åren har midjemåttet bland svenskar ökat med cirka tio centimeter och man ser även en ökad tendens redan hos småbarn.

Klassades som farligt

Övervikt och särskilt bukfetma är en del av det så kallade metabola syndromet, ett tillstånd som också karaktäriseras av högt blodtyck, höga blodfetter och en okänslighet för insulin. Det metabola syndromet tros också ha betydelse för utvecklingen av hjärt- kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

– Man tror att cirka 40 procent av vuxna befolkningen i USA lider av metabola syndromet, säger Jon Lundberg, professor i farmakologi vid Karolinska Institutet.

Han och några kollegor vid Institutionen för fysiologi och farmakologi har nu slutfört en studie som visar att en simpel tallrik sallad eller ett par rödbetor kan ha minska det metabola syndromet.

Och det magiska ämnet är nitrat, ämnet som på 70-talet blev klassat som farligt.

Kan omsättas i kroppen

– Nitrat finns i både vatten och annan föda men är naturligt speciellt rikt i just vissa typer av grönsaker, som bladgrönsaker, fänkål och rödbetor. Detta ämne har sedan studier på 70-talet ansetts som en riktig "bad guy" och det finns än i dag stränga regleringar på hur mycket som får finnas i mat och dricksvatten, säger Jon Lundberg.

– Efter några djur- och cellstudier på 70-talet har man ansett nitrat som cancerframkallande, och trots att man har gjort stora mängder studier på människa sedan dess har man inte kunnat styrka att det ska vara skadligt men nitrat har fortsatt ses som ett farligt ämne, säger Jon Lundberg.

En tallrik ger effekt

Av en slump upptäckte dock Jon Lundberg tillsammans med andra forskare redan för 15 år sedan att nitrat kan omsättas i kroppen till kvävemonoxid, ett ämne som man vet har en rad nyttiga effekter på kroppen men framförallt på hjärt- och kärlsystemet.

– Eftersom vi såg att nitrat faktiskt kan göra en grej som är bra så ville vi forska vidare kring nitrat, säger Jon Lundberg. I en studie från 2006 kunde de också visa att nitrat sänker blodtryckethos människa. I den studien, upptäcktes att det räckte med en nitratmängd motsvarande 200 gram sallad för en vuxen person för att sänka blodtrycket.

– Det är helt rimliga nivåer att få i sig i den vanliga kosten eftersom det motsvarar cirka en tallrik bladgrönsaker eller två rödbetor för att det ska ge effekt, menar Jon Lundberg.

I den nya studien studien användes möss som är genetiskt modifierade att inte kunna göra sitt eget kvävemonoxid i kroppen, vilket behövs för att bland annat hålla nere blodtrycket. När ingen kväveoxid bildas utvecklar mössen metabola syndromet vilket leder till hjärt- och kärlsjukdomar samt förstadie till diabetes.

– Vi tänkte att om vi ger dem nitrat, alltså matar dem med motsvarande mängd som finns i grönsaker, så kunde vi kanske få i gång den naturliga bildningen av kväveoxid som de själva inte kunde på grund av den genetiska modifieringen och det visade sig fungera. Mössen blev bättre i metabola syndromet och den diabetes de hade såg ut att i princip försvinna, säger Jon Lundberg. Det är nästan overkligt- vi ser i studie efter studie att ett änme som i 40 år ansetts direkt skadligt faktiskt kan ha positiva effekter på en rad viktiga kroppsfunktioner.

Människor härnäst

Nu planeras en ny studie, den här gången på människor som lider av förstadie till diabetes och högt blodtryck.

– Vi har samtidigt en misstanke om att det krävs ett viktigt mellansteg för att den här omvandlingen av nitrat ska fungera och det är konstigt nog bakterierna som finns i munnen. Om detta stämmer kan det betyda att det fungerar sämre på de som  dagligen gurglar munnen med munsköljvätska som dödar alla bakterierna, att en del av de goda effekterna av de nyttiga grönsakerna istället försvinner, säger Jon Lundberg.

Studien tros vara klar inom ett par år.

Följ ämnen i artikeln