Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Tio tips för matlådan

Uppdaterad 2018-07-04 | Publicerad 2017-01-13

Dietisten Josefine Jonasson ger sina bästa tips

Håll koll på kalorierna och pengarna.
Ta med lunchlåda till jobbet.
– Matlåda är ett enkelt knep för att vara säker på att man inte stoppar i sig för mycket på lunchen, säger Josefine Jonasson, leg dietist på Viktklubb.

Att äta ute på lunchrestaurang kan vara en utmaning när man ska gå ner i vikt. Ofta är det svårt att veta hur mycket man får i sig – och vad det egentligen är man äter. Att ta med en lunchlåda till jobbet är därför ett bra sätt att få kontroll över hur mycket kalorier du får i dig under dagen. Det är dessutom ett bra sätt att spara flera hundralappar varje månad som du istället kan lägga på annat skoj.

Här ger Josefine Jonasson, leg dietist, på Viktklubb sina bästa matlåde-tips.

1. Laga alltid en extra portion när du lagar middag, då vet du att det finns en låda till morgonen efter.

2. Lägg undan maten till matlådan innan du serverar maten på kvällen. Om du är hungrig är det annars lätt att råka äta mer eftersom det finns mer mat.

3. Uppdatera gärna dina tomma lådor och köp några i lagom storlek. Ofta är matlådorna större än vad som behövs.

4. Laga storkok på helgen och fyll upp frysen med matlådor som är redo att ätas under veckorna. Chili con carne, lasagne och linssoppa är bra rätter som håller länge i frysen.

5. Ha en tom låda i frysen där du lägger ner smårester. Att äta buffé av resterna en helt  vanlig onsdag kan till och med kännas lyxigt.

6. Ha en backup-plan på jobbet. Förvara alltid lite extra mat som knäckebröd och en burk makrill på jobbet. Skulle du glömma lådan har du alltid ett bra alternativ att ta till.

7. Glöm inte att stoppa grönsaker i lådan. Om du missar grönsakerna är risken stor att du blir hungrig eller sugen på eftermiddagen och tar till något onyttigt.

8. Om du ska ta med en pasta med sås så är ett bra tips att lägga såsen i botten och pastan över. Då slipper du problemet med att maten blir alldeles kladdig. När du vänder ner lådan på tallriken kommer  pastan hamna underst och såsen överst, precis som det ska vara!

9. Är det möjligt, ha en påse morötter i kylen och en påse grönsaker i frysen att komplettera matlådan med de dagar det inte följde med några grönsaker hemifrån. Morötterna är dessutom perfekta när du känner dig lite sugen.

10. Har du en låda med bara protein i frysen? Passa på och laga cous-cous eller pasta när du sitter ner och äter middag. Då behöver det inte bli ett extra projekt att fixa till en ny matlåda. Att ställa sig att laga pasta på morgonen är dömt att misslyckas. Självklart kan du frysa in både ris, pasta och cous cous så koka lite extra som du fryser in i portionspåsar.

Följ ämnen i artikeln