Så undviker du Ipad-nacke

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

Se upp. För mycket användning av "paddan" kan ge dig en så kallad Ipadnacke. Men det går att förebygga problemen!

Först kom musarm. Sedan sms-tummen. Nu är Ipadnacken här.
– Man får vara lite uppmärksam på ny teknik, säger Henrik Almkvist, chefsläkare.

Sitter du hopkurad framför din läsplatta eller smartphone när du läser detta? I så fall kan det vara en god idé att sträcka på dig.

Vårdguiden uppmärksammar nu en helt ny typ av förslitningsskador – Ipadnacken.

Det låter lättsamt, men undertonen är allvarlig, menar Henrik Almkvist, chefsläkare för Vårdguiden.

– Vi vet av erfarenhet att enahanda arbetsställningar eller repetitiva rörelser där man krampaktigt sitter på samma sätt ger smärtor, säger han.

– Man kan få en rejäl smärta i armen om man till exempel sitter och håller telefonen krampaktigt på samma sätt i många minuter. Men smärta och värk kan också komma smygande under lång tid.

Men det finns några enkla saker du kan göra som kan ha stor betydelse i längde. Ta en mikropaus, byt hand som håller i telefonen eller sträck på dig.

– Det är samma grundprinciper som för alla som har kontorsarbete. Det allmänna rådet är: ta pauser, undvik repetitiva rörelser och ändra arbetsställning ibland, säger Henrik Almkvist.

– Har man mer uttalat besvär tycker jag att man ska besöka en sjukgymnast eller ergonom som kan ge fördjupade råd kring det här.

Musarm, alltså ett akut smärttillstånd som lett till en inflammation i ett muskelfäste, och gamnacke är redan vedertagna begrepp.

Nu hoppas Stockholms läns landsting att fler blir uppmärksammade på Ipadnacken.

– Besvär från nacke och axlar är bland de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Jag har inte hört något fall som varit kopplat till Ipad. Men det är vanligt med besvär från nacke och axlar som inte sällan beror på ensidiga rörelser eller fixerade spänningar i musklerna, säger Henrik Almkvist.

– Fortsätt gärna med läsplattan, men tänk på hur du använder den.