Frossa med finess
Uppdaterad 2018-11-27 | Publicerad 2008-12-26
Rädd för att skinka, köttbullar och julgodis ska förvandla dig till en rultande julgris?
Ta det lugnt! Med våra knep kan du både frossa lite extra och behålla en sund och slimmad kropp.
1. Säg nej till matstress
Janssons frestelse, mormors lussekatter, glögg och julskinka. För de flesta betyder dagarna kring jul ett evigt ätande. Det kan lätt skapa en stegrande matstress.
Men Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se, tycker att vi ska sänka kraven.
– Julen är ingen period då man behöver gå ner i vikt. Däremot kan man satsa på att hålla sin vikt, säger hon.
– Genom att anamma mantrat ”om du inte älskar det, ät det inte”, gör du både dig själv och ditt midjemått en tjänst.
2. Ät lite och ofta
Att äta lite och ofta är en metod som förespråkas i många dieter eftersom det ger förbrännngsapparaten en extra skjuts.
– Om det går längre än tre timmar mellan måltiderna sätter kroppens skydd mot svält in och ämnesomsättningen går ner, hävdar Jorge Cruise, författare till boken "3-hour diet".
I jultider, då maten ständigt står uppdukad, kan du lätt praktisera denna metod. Börja dagen med en stadig frukost och fortsätt sedan med minst tre mellanmål mellan lunch och middag.
– Apelsiner, clementiner och en skinksmörgås på grovt bröd är utmärkta mellanmål, tipsar dietist Josefine Jonasson.
3. Ladda med proteiner
Sedan Atkins och GI gav kolhydrater dåligt rykte har nyckeln till viktminskning stavats proteiner. Så njut av både skinka, korv och köttbullar utan dåligt samvete.
– Välj i första hand skinka eftersom det är mest fettsnålt, och därefter köttbullar som blir nyttigast om du lagar dem själv, tipsar Josefine Jonasson.
Försök också att sprida proteiner under dagen. Ett kokt ägg, lite skinka och två prinskorvar är en perfekt proteinfrukost.
4. Satsa på nötter
Är du godis- och chipsberoende är julen den perfekta tidpunkten att bryta ovanan. Satsa i stället på det ultimata julsnackset: nötter.
Några av de nyttigaste nötterna är julfavoriter som hasselnötter, mandlar och valnötter. De är sprängfyllda med vitamin E, antioxidanter, omega-3 och folsyra.
5. Säg ja till choklad
Choklad är inte bara underbart gott. Väljer du rätt sort – den med minst 70 procent kakao – är den riktigt bra också.
– I mörk choklad finns både fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som är direkt nyttiga för kroppen, säger chokladexperten Kersti Liljeqvist Zebeda till Aftonbladets bilaga Kropp & Hälsa.
Choklad innehåller också fenyletylamin, som ger samma känsla i kroppen som när du är förälskad.
Länkarna som räddar julen
Experternas bästa tips: Så njuter du, utan att sabba vikten