Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så lägger du upp en detoxmeny

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2008-04-25

Planera dina måltider – dag för dag.

Ingen detoxfantasi?

Kostrådgivaren Ulrika Davidsson hjälper dig att planera dina måltider – dag för dag hela veckan.

Hon listar också maten du får frossa i.

Jag rekommenderar att du börjar i slutet av veckan så att du har helgen på dig att ta det lugnt och vila mycket. Många känner en trötthet i början och detta går bort efter 2-4 dagar och då är du pigg på måndag när jobbet börjar igen. Du kan göra kuren längre men jag rekommenderar att inte göra det längre än 28 dagar.

Alla lunch och middagsrecept är för två personer och tanken med det är att du kan göra två portioner samtidigt och använda den ena som lunchlåda nästa dag. Du behöver inte följa menyplanen exakt dag för dag utan du kan t ex välja onsdagens lunch på tisdagen om du känner för det. Menyplanen är dock skapad för att du ska få en bra variation mellan näringsämnena.

Ulrika Davidsson
 

Frukost

Det går bra att äta samma frukost varje dag om man har en favorit! Börja alltid dagen med varmt citronvatten ( 1 dl varmt vatten + saft från en halv citron) som sätter fart på din utrensning. Drick örtte, grönt, vitt eller rött te som dryck.

Mellanmål: Minst 2 stycken varje dag rekommenderas

- Färskpressad juice från recepten

- Färskpressad juice i butiken (typ Brämhults)

- 100 g nötter eller frön

- 1 avokado

- Färska frukter eller bär

- Torkade äppelringar

- Rotfruktschips

- kokosnöt

Luncher och Middagar

Det går bra att göra en dubbel sats när du lagar middag och använd som lunchlåda dagen efter! Om man inte hinner förbereda en lunch så kan man gå på livsmedelsbutiken och köpa en blandad salladspåse, rivna morötter, alfa-alfa groddar och smula över lite fetaost över.

Dag 1

Frukost: Avokadosallad med groddar och granatäpplekärnor

Lunch: Detoxwraps med grönsaker och ärtpesto

Middag: Pestobakade rotfrukter med frön

Dag 2

Frukost: Jordgubbssmoothie med banan

Lunch: Detoxsoppa med belugalinser

Middag: Algspagetti med apelsin

Dag 3

Frukost: Citrussallad med pistagenötter

Lunch: Rawfood soppa

Middag: Fetaostgratäng med svartrötter.

Dag 4

Frukost: Bärsallad med mandelspån

Lunch: Quinoasallad med rödbetor

Middag: Rödkålssallad med papaya

Dag 5

Frukost: Sojayoghurt med päron och hasselnötter

Lunch: Squashgratäng med fetaost

Middag: Linssallad med apelsin och groddar

Dag 6

Frukost: Rawfoodknäcke med ärtpesto och groddar

Lunch: Asiatisk quinoasallad med kokos

Middag: Marinerad broccoli med citrusklyftor

Dag 7

Frukost: Detoxgröt med sojamjölk

Lunch: Broccoliquinoa

Middag: Ugnsbakade rödbetor med fänkål och chevreost

Följ ämnen i artikeln