Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Häll inte bort det nyttiga

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2007-04-30

Så behåller du vitaminerna

Kalasa in våren med härligt varma grönsaksrätter. Men se till att du inte hälla bort alla vitaminerna. Ta vara på avkokets nyttigheter.

NYTTIGA VITMAINER hamnar i kokvattnet.

Hur mycket som kokas bort av nyttigheten varierar från vitamin till vitamin.

– Vitamin C förstörs exempelvis till 50 procent vid tillagning medan motsvarande siffra för vitamin B12 bara är 10 procent, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.

Grönsaker som broccoli, brysselkål och haricots verts blir ofta extra goda när de tillagas. Men vid all tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i livsmedel. Vitaminer förstörs eller hamnar i kokvattnet.

Gör puré

Ett smart drag är att använda även kokvattnet och köra dem i mixern till en slät puré, tipsar en Viktklubbsmedlem.

– Mineralämnen förstörs inte på samma sätt men däremot urlakas de till kokvattnet i stor grad, därför är det klokt att använda avkoket i matlagningen, säger Josefine Jonasson.

Ett annat vitaminknep är att tillaga grönsakerna i så lite vätska som möjligt, så låg temperatur och så kort tid som möjligt.

- Då bevaras vitaminerna och mineralerna bäst, säger Josefine Jonasson.

Vitaminkok:

Läsarnas tips:

Maria Carlqvist

Följ ämnen i artikeln