Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Raw food ger dig mer energi

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-25

– Det rensar ut gifterna, bygger upp och balanserar kroppen, säger Erica Palmcrantz Aziz, författare, föreläsare och rawfoodexpert.
Rawfood är princip vad det låter som, rå mat kan man säga. Det är bland annat frukt, nötter, frön, bär, grönsaker, alger, honung, kallpressade oljor som man inte får hetta upp till mer än 42 grader.

– Anledningen varför man inte hettar upp maten till mer än max 42 grader är för att behålla näringen och bevara livskraften i maten, säger Erica.
Om man ska leva efter rawfoodprincipen fullt ut ska man bara äta den här maten. Helst ska det även vara närproducerade och ekologiska råvaror också.

Varför ska vi äta rawfood?
– För att må bättre, få en ökad energi eftersom det inte krävs lika mycket jobb för kroppen att bryta ner den här maten som till exempel kött, ökad lyster i hyn, få en jämnare blodsockernivå, hålla sin idealvikt och vara snäll mot jorden, säger Erica.
– Det är absolut inte skadligt att leva på den här maten, säger Josefine Jonasson, leg dietist för Viktklubb.se. Det kan vara en kick för inspirationen att testa något nytt någon gång i veckan. Men det är ingen viktnedgångsmetod.
– Det här är inte bara en speciell kost och bra för din kropp, utan en livsstil. Vill du verkligen leva klimatsmart så är rawfood toppen. Det här kanske inte passar alla.Men de flesta känner en stor förändring. Alla dieter går ut på att bli smal för att man tror att man ska bli lyckligare av det. Men vad hjälper det att vara smal om man fortsättningsvis är olycklig. Är det inte bättre att må bra och vara lycklig, säger Erica.

Om du inte vill leva efter den här principen alla dagar i veckan så går det alldeles utmärkt att testa litegrann. Du kan göra små förändringar i ditt liv. Erica ger dig fem enkla tips.