Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

4 myter om träning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-02

Bara för att de upprepas ofta behöver de inte vara sanna. Det är hög tid att avliva några av de vanligaste träningsmyterna.

Åhh vilken muskelknutte! Eller är det bara luftkuddar? För både styrka och kondition är färskvara och tränar du inte regelbundet så försvinner de.

1. Grundkonditionen

Myten: Ibland möter man människor som är inaktiva men pratar om sin ”goda grundkondition”.

Verkligheten: Kondition – och träning – är färskvara. Många ”stora, starka” karlar kan se vältränade ut, men i själva verket ha usel kondition.

Experten: Ingen kan leva på gamla meriter. Kroppen anpassar sig till alla typer av livsföring, även inaktivitet, säger idrottsfysiolog Artur Forsberg.

2. Stretching

Myten: Förebygger skador, ökar prestationsförmågan, transporterar bort slaggprodukter, minskar träningsvärk.

Verkligheten: Stretching brukar tillskrivas en rad positiva effekter. Men mycket litet är bevisat. Risken finns att du gör dig själv illa.

Experten: Stretching är bra i vissa sammanhang, för vissa personer, men rörelserna måste utföras försiktigt och riktigt, säger idrottsfysiolog Artur Forsberg.

3. Punktförbränning

Myten: ”Träna bort kulmagen på 4 veckor”. Reklamen för olika hemgym-apparater lovar både magrutor och smalare midja.

Verkligheten: Det är omöjligt att bränna fett från midjan genom punktförbränning. Fettförbränningen tar alltid fett från alla fettceller, från hela kroppen samtidigt.

Experten: Om punktförbränning vore möjlig skulle väl tennisspelarnas underhudsfett vara mindre på den högra armen än på den vänstra. Men så är inte fallet.

Alla studier visar att de har lika mycket fett på båda underarmarna, säger näringsfysiolog Fredrik Paulún.

4. Fettförbränning

Myten: Låg- till medelintensiv träning, till exempel promenader och långsam jogging, är bästa sättet att träna om man vill förbränna fett.

Verkligheten: Du bränner betydligt fler kalorier vid löpning och liknande aktivitet i hög fart.

Anledningen: den högintensiva träningen förhöjer fettförbränningen under lång tid – så kallad efterförbränning – ibland upp till ett helt dygn. Dagens totala energiförbrukning är alltså långt viktigare än vad du bränner under själva promenaden.

Experterna: I en studie, där forskarna räknade in nedlagd tid, energi och resultat, visade sig den högintensiva träningen vara nästan tio gånger så effektiv som den lågintensiva, skriver Fredrik Paulún, näringsfysiolog, i boken ”Allt om fettförbränning”.

– Lågintensiv träning är bra för fettförbränningen, men högintensiv träning förbränner, totalt sett, ännu mer fett – och samtidigt kolhydrater. Problemet är att vanliga motionärer oftast inte klarar av att träna på så hög belastning, säger idrottsfysiolog Artur Forsberg.

Tomas Sjöman

Följ ämnen i artikeln