Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Hur får man in det där snygga flytet över isen?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-09

Skridskoexperten Anders Tysk, som bland annat arrangerar Vikingarännet, svarade på läsarnas frågor om långfärdsskridskor i ett chatt.

   Anders Tysk säger: Hej alla långfärdsskridskointresserade. Trots att våren är på gång finns ännu mycket is att avnjuta. Så ställ dina frågor ska jag besvara dom så gott jag kan.

Anders

myran säger: Hej! Jag är nybörjare och får jätteont i vristerna. Har du nåt tips?

   Anders Tysk säger: Då måste du kolla så att skridskorna är rätt monterade. Du ska kunna balansera på en skridsko i taget med bibehållen balans. Funkar inte det får du se till att skorna är stabila utan att vara klumpiga

Linda säger: Jag har ett par gamla hockeyrör. Kan jag använda dem till långfärdsskridsko? Vad gör dem sämre än riktiga?

   Anders Tysk säger: Nej det tycker jag inte. Långfärdsskridskor gör åkningen betydligt bekvämare och du har sköna skor som du kan promenera i.

maria säger: Hur bra måste man vara för att klara Vikingarännet? Jag har egentligen aldrig åkt långt, men spelat hockey i flera år. Fast det är ju mer korta, intesiva intervaller.

   Anders Tysk säger: Vädret på åkardagen är helt avgörande. Förra året när vi kom in till Stockholm C åkte en person med konståkningsskridskor, allt går. För att få en behaglig åkning ska man kunna "åka på" en hel dag (ca 5 timmar med lite raster). Det tycker jag är ett bra mått

majsan säger: Kan jag ta med mig barnen på långfärdskridskotur?

   Anders Tysk säger: Då får det bli kort, och många långa pauser, korvgrillning etc. Jag har provat i många år. Det ska vara kul. Har du en kälke eller rep att dra dom i blir man ännu rörligare.

Jag utgår naturligtvis från att barnen har hjälm och flytväst och att du är iskunnig eller "bombsäker" på isens kvalitet. Tips: prova med slalompjäxor på korta lfskridskor då blir det stabilare och ej så tröttande för barnen.

harry säger: Hur testar man om isarna håller?

   Anders Tysk säger: Komplicerad fråga. Bästa instrumentet för det är ispiken. Med den undviker du att trilla i. Du måste dock träna mycket så du lär dig "läsa" din pikning. Bäst är som vanligt att följa med duktigare åkare tex på Friluftsfrämjandets turer.

Träning är ovärderlig. Hoppas att det var svar på frågan

Anders säger: Är det vanligast att man ger sig ut själv eller finns det klubbar att vara med i?

   Anders Tysk säger: Man ska aldrig ge sig ut själv. Anslut dig till föreningar. I Stockholm och över hela landet finns Friluftsfrämjandet, dom har verksamhet för dig som vill börja. Stockholms Skridskoseglarklubb har verksamhet för dig som kan åka bra. Där är det lite svårare att bli medlem. Men man lär sig bäst genom att åka med de som kan det, gör det!!!

ispik säger: Vilken är den roligaste/tuffaste/mest spännande turen du gjort?

   Anders Tysk säger: I slutet på 80-talet gjorde jag en fantastisk 3-dagars tur. Vi startade på Ornö, övernattade på Sandhamn och Stora Nassa. Via Gillöga och Lygna gick vi in till Bromskär på Blidö. En fin tur i slutet på mars.

Jojo säger: Hur lång brukar säsongen vara i Stockholms-trakten?

   Anders Tysk säger: Normalt från mitten på november till slutet på mars. Förra året åkte jag dock på Damtorpssjön vid Hellasgården den 21 oktober och avslutade i Rättvik på Ljugaren den 20 april = 6!!!månader

majsan säger: Har Vikingarännet redan varit? Hur laddar man för en sån tävling? Kan man vara med om man är nybörjare?

   Anders Tysk säger: Vikingarännet 2004 gick 8/2. Nu laddar vi i organisationen för 2005. Vi kör när det finns is = datum bestäms ett par veckor innan. Jag tycker att du ska träna ett par ggr i veckan, några timmar åt gången. Gör det i början på Östermalms IP, det är trevligt och lite annorlunda. Därefter på alla plogade banor eller på turer med föreningarna.

gurra säger: Har du några tekniktips, hur får man in det där snygga flytet över isen?

   Anders Tysk säger: Rätt monterade skridskor, lätt böjda vrister,knän och höfter, vikten på hela foten, pendla i sida, låt kroppstyngden "trycka" ut skridskon, accelerera genom att krypa ihop lite extra, träna tex på Östermalms IP där finns det många att härma.

Martin säger: Hur ser man lättast om en is kan vara i riskzonen för att man kan gå igenom.

   Anders Tysk säger: Pika mycket och pika vid varje förändring i isen (färg, struktur, etc). Lär dig piken, lär dig också på sikt att läsa isen, då kan du se när "det är kris". Lär dig lyssna på isen (högre ton från tunnare is, mer knaster från tunnare is)

Johan säger: Vilken skridskotur skulle du rekommendera till helgen?

   Anders Tysk säger: Just nu är det ganska insnöat. Förhoppningen är dock att dagsmejan "smälter fram" isarna bla på Mälaren. Det kommer dock ej att ske till helgen eftersom det på nätterna är kallt. Bästa isen just nu ligger utanför Vätö (nordost om Norrtälje). I dess södra del finns tunn nyis som endast är till för isexperter. Söder om Stockholm kan man få hygglig åkning med en hel del snöfläckar innanför Muskö utgångspunkt Östnorabadet.

Allt detta förutsätter naturligtvis kunskap, rätt utrustning och sällskap. I övrigt finns de plogade banorna som framförallt på förmiddagarna är fina (tex Norrviken, Sigtuna, Drevviken, Magelungen, Getarn vid Lida)

Följ ämnen i artikeln