Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vill du verkligen ha House som din läkare?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-25

Är läkare lika arroganta i verkligheten som på tv?

Om detta nu är sant, är det till fördel eller nackdel för patienten?

En gång gav jag mig in i en het chattdiskussion om empati i vården. Alla var rörande överens om att människor som vårdar andra människor måste ha stor förmåga till medkänsla. Döm om min förvåning när Aftonbladets läsare röstar om vilken läkare de helst vill bli behandlade av – och 70 procent vill registrera sig hos dr Gregory House!

Att de skulle få både käppar och förolämpningar slängda i ansiktet verkade inte påverka utfallet negativt alls, snarare tvärtom.

Jag kan se fyra möjliga förklaringar:

Svenskarna är så apatiska efter de oändliga turerna i vården, att blotta illusionen av en läkare som alltid har rätt gör att sarkasmerna blir fullt överkomliga.

Kärnfriska människor framför en tv är immuna mot känslor av förnedring. De känslor som slår dig när du är i besöksrummet för en fertilitetsutredning, har tarmproblem eller övervägt att svälja hela tablettburken under en längre tid.

Ponera att du kommer till House på grund av dålig mage. Dr Gregory slänger med käppen och lägger huvudet på sned:

"Så du har en dålig mage? Å Gud, det känns på lukten!".

Pekar på sina skräckslagna, svenska doktorander som inte är vana vid den sortens behandling av sina handledare:

"Så, han har diarré, feber, stinkande kläder, det är symtom på - vaddå?".

Pekar med kryckan, rullar med ögonen:

"Brist på Vicodin! Gör magen hård som cement".

Följt av ett slag med käppen:

"Nej, det här är mina piller, skaffa egna!".

Men även Hugh Laurie själv hade gått till House om han hade kunnat, enligt egen utsago. Och Hugh har lidit av kliniska depressioner.

Det finns en föreställning, på bägge sidor sjukhusväggarna, om att arrogans är ett tecken på professionalism. Läkaren visar sin överlägsenhet och självsäkerhet – du har alltså kommit till rätt man. Någon som inte fumlar med instrumenten, någon som inte låter sin dåliga självkänsla bli en stressfaktor, något som styrs av sitt objektiva intellekt. Logiskt, men min egen erfarenhet är att kunskap lika ofta föder ödmjukhet som dryghet.

De rullande blå ögonen är trots allt väldigt läckra.

Överläkare Stefan Branths svar på frågorna var hur som helst:

1. Ja, läkare är ofta arroganta, särskilt gentemot varandra, och i synnerhet kirurger. (Han drog en hörbar suck när han sa det.)

2. Nej, House hade inte passat in på ett svenskt sjukhus.

Inte så mycket för patienternas skull, som för att ingen skulle stå ut att jobba med honom. I seriernas värld utför House biopsier, röntgen och sövning på egen hand, i verkligheten skulle det krävas ett halvt sjukhus till för att göra labbtesterna.

**********

Vet du förresten vad skillnaden är mellan en kirurg och Gud?

Gud tror inte att han är kirurg.

Källa: Nip/Tuc