Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Fetma” visade sig vara mjölkallergi

Publicerad 2012-05-08

Efter graviditeten vägde Ann Danielsson 90 kilo.

Trots hårdträning och bra kost gick hon inte ner i vikt. Fetma var läkarnas diagnos.

Men när hon skippade mjölken rasade kilona.

Nu: Gått ner 16 kilo ”Innan jag slutade med mjölk bantade jag förgäves. Varken träning eller bra kost fick mig att gå ner i vikt”, säger Ann Danielsson.

När Ann Danielsson, 32, var gravid åt hon mycket keso och fil för att få i sig kalcium. Hon mådde bra och gick sammantaget bara upp 11 kilo. Efter förlossningen räknade hon med att snabbt bli av med gravidkilona, men gick tvärtemot förväntningarna upp i vikt trots att hon åt nyttigt och undvek sötsaker. Efter tre månader började hon träna på gym. Men i stället för att hitta formen svällde hon upp och blev lika stor som under sista veckorna av graviditeten.

– Mina fingrar var som spända prinskorvar och jag kunde vakna mitt i natten av att jag inte kunde räta ut dem. Jag mådde dåligt och kände att något var fel.

Ökade trots hårdträning

När svullnaden inte ville lägga sig gick hon till en doktor som gång på gång frågade om hon smygåt på natten. Ett blodprov visade en liten underproduktion av sköldkörtelhormon och medicin skrevs ut. Medicinen sätter normalt fart på ämnesomsättningen, men ingenting hände. Hon ökade träningen. Tillsammans med en PT lade hon upp ett schema med fem gympass i veckan. Efter tre månader hade alla mått – midja, armar, fotleder – ökat med fem centimeter.

– Jag vägde 90 kilo, men kämpade på och gick upp halv sex för att gå till gymmet. Dessutom skippade jag alla kolhydrater och testade vätskedrivande preparat, men tappade fortfarande inte ett gram.

Ann Danielsson gick på fler läkarbesök och fick diagnosen fetma av två olika doktorer. Som en sista utväg kontaktade hon Ann-Christin Kjellsson som är reflexolog och direkt ansåg att det inte rörde sig om fetma.

– Vaderna var som stockar och det var tydligt att hon åt något som kroppen inte kunde processa. Jag antog att det rörde sig om mjölk- eller glutenallergi som ringar in över 90 procent av matallergierna. Eftersom hon redan hade testat att utesluta gluten rådde jag henne att undvika mjölkprodukter under två veckor.

Slutade med mjölkprodukter

Ann Danielsson började med att fasta i tre dagar för att låta kroppen vila. Då gick hon ner fem kilo. Efter fastan fortsatte hon att rasa i vikt. Nu, ett halvår senare, har hon gått ner sammanlagt 16 kilo. Hon är noga med att läsa innehållsförteckningarna i affären, mjölkpulver kan dölja sig i de mest otippade produkter. Går hon på restaurang försäkrar hon sig om att inget är stekt i smör.

– Det kan vara tufft att sluta med mjölk, men för mig var det ingen stor uppoffring. Innan hade jag värk, kände mig deprimerad och var ständigt trött. I dag mår jag väldigt bra och under fastan exploderade jag av lycka.

Huruvida Ann Danielssons allergi utvecklades under graviditeten när hon satsade på en extra mjölkrik kost är osäkert. Ann-Christin Kjellson träffar ofta patienter som hon upptäcker har mjölkallergi eller känslighet mot mjölk. Hon gissar att det finns ett stort mörkertal som inte vet om att de inte tål mjölk.

– Många som testar att utesluta mjölk mår plötsligt mycket bättre. Magen börjar fungera, huvudvärken släpper och man tappar vikt.

För Ann Danielsson är målet att gå ner ytterligare 8 kilo till sitt bröllop i sommar.

– I augusti förra året provade jag klänningar i storlek 44, nu har jag minskat till en 38:a. Tårtan kommer givetvis ha en mjölkfri våning, säger hon och skrattar.

En mjölkfri kost

Undvik alla mjölkprodukter – även laktosfria. Byt ut mot exempelvis havremjölk eller rismjölk. Ofta är alternativa produkter berikade så att de innehåller lika mycket A och D-vitamin och kalcium som mjölk.

Undvik alla former av bakverk.

Var noga med innehållsförteckningarna. Många produkter innehåller skummjölkspulver.

Stek i olja i stället för smör.

Källa: Konsumentverket, Mjolkfri.com

Tips

Svårt att sluta med mjölk? Gammeldags mjölk kan vara snällare mot magen än homogeniserad mjölk, menar Ann-Christin Kjellson. Samtidigt påpekar hon att man ska ta mjölkallergi på allvar.

– Ungefär 70 procent av immunförsvaret finns i magen. Struntar man i sin allergi drabbas man av återkommande infektioner och inflammationer.

Fakta

Namn: Ann Danielsson. Ålder: 32. Familj: Sambo och dotter, 2 år. Bor: Stockholm. Yrke: arbetssökande löneadministratör

Linnea Bolter

Följ ämnen i artikeln